Коста Марков – патриархът-анархист и академик

Време за четене: < 1 минута

Коста Марков (Патриарх Кирил I) е висш български православен духовник, историк, академик, доктор по богословие и обществен деятел, Пловдивски митрополит, пръв патриарх на Българската православна църква, след възстановяването на патриаршеския ѝ статут през 1953 година.

Изключително интересна историческа личност. Активен член софийската анархо-комунистическа организация, 1918-1922г. Като част от бойна „тройка“, участва в терористични акции, заради което е принуден да емигрира в Югославия.

След завръщането си, като семинарист и свещеник продължава да участва в пропагандната дейност на движението.

По време на Втората световна война, като пловдивски митрополит, участва в спасяването на евреите от града, заявявайки на властите, че ако натоварят евреите в приготвените за тях вагони за Аушвиц, той лично ще легне под влака.

Коста като Патриарх е искрено ненавиждан в средите на вярващите (доколкото ги е имало) свещеници, които са били ужасени от това да си имат „атеист за патриарх“.

Интересното е, че освен духовна дейност, Коста Марков се е занимавал и с научна дейност. Научните му интереси обхващат областта на българската културно-национална и църковна история и предимно борбата на българския народ за независимост и национално обособяване. Издирва исторически факти и обнародва извори, извлечени от български и чужди архивохранилища. Научните му трудове, значителни по обем и съдържание, са написани на основата на огромен документален материал и са важен принос към историята на българската църковно-национална борба. Той е доктор хонорис кауза на Софийската, Московската и Санктпетербургската духовна академия. От 1948 г. е подпредседател на Националния комитет за защита на мира, а от 1950 г. е член на Световния съвет на мира.

Умира на 7 март 1971 г. в град София, България. Погребан е в църквата „Св. Богородица“ в Бачковския манастир.


Библиография

Списък с публикации от и за приснопаметния Български патриарх академик д-р Кирил

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

3 Comments

  1. Не разбрах само това за атеиста. Крайно спорно и спекулативно, като петно на фона на биографията на този човек. И бидейки активен православен християнин вече едно десетилетие, никога и никъде не съм чул, прочел или разбрал някой да се е изказвал по подобен начин за патриарх Кирил.

    • Тома, аз самият съм атеист и не намирам това за обидно.

      А и в статията е посочено, че той е бил наричан и смятан за атеист от някои хора заради своето анархистко минало.

      • За съжаление внушението в статията не е, че просто е бил смятан от някои за атеист, а че това е всеизвестно обстоятелство. Едновременно с това се внушава, че и свещенниците също са били в голямата си част невярващи.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *