Вагонът в Скопие и лъжата

Време за четене: 2 минути

Вагонът в Музея на Холокоста в Скопие, за който пропагандата твърди, че е на БДЖ. На снимката се вижда логото на Югославските железници.


Оригинална публикация – Вагонот, Трибуна.мк


Строежът на Музея на Холокоста в Скопие започна през 2005 г с амбициозен план, огромен бюджет и всички видове институционални благословии. Строителните работници бяха смаяни, когато откриха че преди още да бъдат завършени стените на първия етаж, по план бяха поставени железопътни релси и вкаран вагон, който да изпълнява функциите на основен експонат.

През 2011 г. премиерът Груевски тържествено откри музея в присъствието на гости от Израел, САЩ и Германия, при все че част от сградата беше още строителна площадка.

А вагонът се оказа не само основен експонат, а и декор за снимките на всички официални делегации. Пред него се снимаха туристи, ученици и студенти, участници в семинари и конференции.

Близък кадър на следите от логото на Югославките железници, на които е принадлежал този вагон.
Близък кадър на следите от логото на Югославките железници, на които е принадлежал този вагон.
За да бъде в унисон с останалите експонати, които насочват погледа само и единствено към „българския фашистки окупатор“ върху товарния вагон се появи логото на „Българските държавни железници“.

Като част от рекламната кампания на музея същият вагон с логото беше изпратен в годината на откриването на Музея на Холокоста във Финикс. Там били заселени много македонци и дареният експонат можел да ги насърчи да популяризират на място новата и перспективна туристическа дестинация – Скопие.

От музея във Финикс обаче връщат експоната с любезното обяснение – не е автентичен!

През 2012 г. след статия на вестник „24 часа“ „Музеят на Холокоста в Скопие крие една голяма тайна – празен е“, ръководството му се самосезира и промени логото.

Защото употребеното дотогава беше продукт от конкурс в БДЖ от 1964 г.

Новият удар обаче също уцели гредата – логото е отново недостоверно, във визирания период вагоните на БДЖ всъщност се надписани на френски – Bulgarie.

Вагонът-музеен експонат като декор за снимане на официални делегации.
Вагонът-музеен експонат като декор за снимане на официални делегации.
Управниците на музея и ръководството на еврейската организация в Скопие няма как да знаят това, просто защото в Скопие български вагон така и не е пристигал.

Строежът на железопътната линия, която трябва да свързва София със Скопие
започва през 1941 г., но никога не е довършена. Новото и романтично име е „Коридор №8“.
В музея обаче продължават да лъжат, че през 1943 г. така са били депортирани македонските евреи. Има и конкретни дати за трите влака – 25, 27 и 29 март.

Никой турист не се замисля, че в този период железопътната линия Скопие-Ниш-Белград-Виена е еднопосочна.

Музеят на Холокоста обаче настойчиво развива тази версия – в годините логото не се промени повече, но се сгъстиха боите – покрай вагона се появиха драматично разхвърляни куфари, кошници, свещници, плюшени мечета … И той все още е представян за основен и абсолютно автентичен експонат.

Наскоро стана ясно че амбициозният проект на Македонското правителство, наречен Музей на Холокоста често стои затворен – трудно се плащали през зимата сметките за отопление.

Но ако не сте влизали там и се случи да е отворен – посетете го. Няма значение че е амбициозен мемориал на изкълчената историческа памет.

А вагонът си заслужава да се разгледа – по-любознателните вече са открили, че върху полу-отчупената задна ос има следи от логото на „Югославски железници“!

Сподели
Силвия Авдала
Силвия Авдала

Силвия Авдала е историк, изследовател, управител на Независимо историческо дружество. Понастоящем живее в държавата Израел.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *