Протестът за чистия въздух в Русе, 1987 г.

Време за четене: < 1 минута

На 28 септември 1987 година, Русе, Площад „Свобода” се провежда едно събитие, което ще повлече след себе си редица политически и екологични каузи. Работнички от общинската фирма “Паркстрой” организират първия открит уличен протест срещу едно от престъпленията на комунистическия режим – обгазяването на дунавския град.

Днес ние сме извоювали правото си свободно да протестираме и да сме несъгласни с тази или онази политика. Но за да стане това реалност е трябвало мнозина хора да се осмелят и да застанат срещу статуквото. Тази свобода не е паднала от небето. Тя има своя история.

14522984_1792325207712358_8122595097439899836_n.jpg

Протестът в Русе е срещу бездействието на властта, след като години наред град Русе бе обгазяван от румънския химически завод в Гюргево. Медиите позорно мълчаха. И тогава шест жени: Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова организират протест и повеждат след себе си 500 протестиращи.

Нещо повече – ако в днешно време или по времето на Царство България протестите и стачките са били допустими от властта, то комунистическата диктатура не е допускала такива. Последното събитие преди протеста в Русе, в което някой си позволява публично и масово да се противопостави на БКП и нейните политики е стачката в Пловдив пред 1953 г. на тютюневите работници. Тя е буквално удавена в кръв, за да не би да си помислят работниците, че работническата власт наистина е тяхна и на тяхна страна.

Интересното е, че 30 години по-късно русенци отново излизат на протест за чист въздух.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *