Нелепият процес против Тръмп в Ню Йорк завърши с позорна присъда

Време за четене: 3 минути

Стикер с лика на Доналд Тръмп и надпис „Липсвам ли ви вече?“ Снимка: Jon Tyson, Unsplash


Никой не е под закона!

Западните и източните врагове на Тръмп се радват.

Омразният им бивш президент вече e официално престъпник, признат за виновен. Злорадството на левичарските западни медии е грозно, но обичайно. Разбира се, от нито една лява медия няма да разберете това:

1/ “Престъплението” на Тръмп беше с изтекла от години давност. Прокурорът на Манхатън Алвин Браг нарочно го издигна в престъпление. Всъщност да платиш на някого да мълчи в Ню Йорк е напълно законно, но Браг нарочно издигна misdemeanor /нарушение/ в престъпление (felony). Според безброй юристи горното е незаконно.

2/ 34-те престъпления, всъщност са разписки, с които Тръмп е възстановил на адвоката си /тогава/ Коен 130 хил. долара, които той, както твърди е изплатил на порноактрисата. Тя е подписала Non Disclosure Agreement, взела е парите, но се разприказва за още. През януари 2018 г. същата е подписала декларация, че не е имала никакви отношения с Тръмп. На всички разписки пише “юридически разходи”. В най-лошия случай, с много въображение всичко това може да бъде административно нарушение.

3/ Според прокурора и съдията Тръмп е извършил това “престъпление”, за да прикрие друго по-голямо, федерално – да повлияе на изборите през 2016 г.! Това е толкова абсурдно, че дори не заслужава и няколко думи, камо ли присъда. Really? Със 130 хил. Тръмп е повлиял на изборите през 2016 г.! И то, като се има предвид, че няколко от разписките са от декември 2016 г., т.е. след изборите на 8 ноември с.г.

4/ Съдията не позволи на основни свидетели на защитата да се явят в съда – бившият счетоводител на Тръмп и бившият шеф на FEC, ЦИК на САЩ.

Първият щеше да разобличи твърденията на осн свидетел Коен, вторият щеше да обясни колко безумно обвинението за намеса в изборите със 130 хил. долара. Като че ли някой щеше тогава да се интересува от предполагаема афера на Тръмп преди много години.

5/ Съдията наруши 6 и 7-та поправка в Конституцията, която изисква съдебните заседатели с пълно единодушие да взимат решенията си. Вместо това съдията предостави на заседателите 3 различни “престъпления”, /включително и някакви данъчни нарушения, за които никой не беше чувал/ от които да избират, т.е. предостави им меню от престъпления за избор. Ето така се осигурява единодушие!

6/ Прокурорът и съдията са активисти на левицата, дъщерята на съдията е известна лобистка за Демократическата партия и прави много пари именно от този процес. Прокурорът беше избран на власт с обещанието, че ще осъди Тръмп.

Картината "Национално извънредно положение" (National Emergency) от американския художник Джон Макнотън (Jon McNaughton)
Картината „Национално извънредно положение“ (National Emergency) от американския художник Джон Макнотън (Jon McNaughton)

Що за правосъдие е това?

7/ Хилари Клинтън плати десетки хиляди долара на британския шпионин Кристофър Стийл, за да изфабрикува прословутото лъжливо досие, в което се твърдеше, че Тръмп е станал през с помощта на Кремъл. Но Клинтън излъга, че тези пари са били платени за “правни разходи”.

Ето как тя се опита действително да повлияе на изборите в 16, но не си спомням да е била на подсъдимата скамейка за това! FEC /ЦИК/ на САЩ глоби Демократическата партия 105 хил. долара, а кампанията на Хилари Клинтън с 8 хил. долара точно заради това!

Политическите последици:

1/ За пръв път в американската история действащ президент дава под съд чрез Министерството си на правосъдието и послушни прокурори най-опасния си съперник на изборите. Това беше целта му: Тръмп да бъде обявен за осъден престъпник и така да откаже около 2-3% от поддръжниците му да гласуват за него и Байдън да спечели.

Но като гледам изключително бурната реакция на много и много американци, мисля, че ще последва обратното: подкрепата за Тръмп мощно ще се засили. Наблюдавайте социологическите проучвания в следващите месеци. Общото настроение днес сред поддръжниците на Тръмп е пълно отричане на съдебната система /това, естествено е преувеличение, но хората са шокирани/ и яростно възмущение от огромната несправедливост. Лошото е, че този абсурден процес е тежък удар против цялата амер съдебна система.

2/ Присъдата ще бъде обявена на 11 юли, 4 дни преди конференцията на Републиканската партия.

Това, разбира се, е нарочно, за да обърка и разколебае делегатите. А и официалната присъда ще бъде много лоша новина за конференцията.

3/ Сега колегите на Тръмп от десницата трябва да излязат с обща декларация в негова подкрепа. Всички сенатори и конгресмени от десницата, всички известни личност от Републиканската партия трябва да подпишат призив в негова защита. Всичко различно от това ще е истински позор.

4/ Фактът, че левицата се реши на тази крайност, да осъди в крепостта си Ню Йорк бившия американски президент, е доказателство колко много неокомунистите се страхуват от него и искат да го спрат.

Често се казва, че никой не е над закона. Но в редки случаи като този, единствено името е най-голямата трудност за носителя му. Извън всякакво съмнение Тръмп сега е под закона, низвергнат и ударен. Но не и победен.

Преди много години, в съвсем друго място и време, Лаврентий Берия казваше: “Посочете ми човека и аз ще намеря престъплението”

Точно така днес в Америка действат този съдия, съдебни заседатели и прокурор.

Сподели
Огнян Дъскарев
Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършил Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Преводач от английски език и публицист на свободна практика. Има българско и американско гражданство.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *