Софийският войнишки мемориал ще бъде възстановен скоро

Време за четене: 2 минути

Мемориалът на Първи и Шести пехотни полкове е събирал столичани на публични чествания редовно.


Инициативата за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове продължава да напредва. Замесени са много хора и институции и вярвам, че съвсем скоро паметните плочи с имената на загиналите българи от София и района ще бъдат издигнати до лъва, вече заел мястото си.

Лъвът от монумента бе върнат на мястото си на церемония през 2017 г. Сега остава и останалата част да бъде възстановена по най-красивия и исторически верен начин.

Преди да бъде съборен от комунистите, мемориалът се е състоял от три големи мраморни стени, разположени във формата на буквата „П“, на които са изписани имената на над 3000 загинали от двата полка в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

По-долу можете да видите хронология на инициативата и най-новите новини за Мемориала.

Един от проектите за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в София от конкурса от 2018 г. Източник: Архитектурни награди WhATA
Един от проектите за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в София от конкурса от 2018 г. Източник: Архитектурни награди WhATA
Друг от проектите за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в София от конкурса от 2018 г. Източник: Архитектурни награди WhATA
Друг от проектите за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в София от конкурса от 2018 г. Източник: Архитектурни награди WhATA

Хронология на инициативата

Септември 2022

Подаване на писма от “Куберовъ воинъ” към кмета на СО, главния архитект на София, и председателя на СОС.

Ноември 2022

На база на получените от институциите отговори се организира кръгла маса в Столичната община със столични общински съветници.

25-ти ноември

В Столичната библиотека “Куберовъ воинъ” проведе обединено обсъждане за бъдещето на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев представи добрата вест, че от страна на Столична община е поет ангажимент за конкретен график за реализирането на проекта.

Архитект Васил Дончев, участник с проекти в провелите се досега от Столична община два конкурса от 2014 година насам, изтъкна проблемите, пред които се е изправил по време на провеждането им (а именно несъществените аргументи, с които са били отхвърляни проектите), показа визуализации на възстановения паметник, и изрази надежди, че третият конкурс най-накрая ще бъде успешен, както и че ще бъде избран изпълнител за възстановяването.

Общинският съветник от ВМРО Михаил Петров, който също се включи в обсъждането, изрази мнението си, че (вероятно) умишлените и необясними досега прекратявания на конкурсите не трябва да се повтарят повече.

Впоследствие той внесе доклад за Мемориала, за да призове отново колегите си от Столична община да се задействат по въпроса с възстановяването.

Декември 2022

Провеждане на подкаст с участието на Димитър Панчев при общинския съветник Карлос Контрера по темата за Паметника.

Февруари 2023

След проведена обществена поръчка за избор на изпълнител на техническо задание за конкурса за Мемориала, на първо място е класиран НЦТР към МРРБ (арх. Бобев). В понеделник, 13.02.2023 г. е сключен и договор

Заданието се очаква да бъде готово до 2 месеца, тоест до средата на април, когато ще се проведе обществено обсъждане и стартиране на конкурс за избирането на фирма изпълнител, която да реализира възстановяването. Класирането на кандидатите за конкурса ще стане ясно не по-рано от септември 2023 година, а самото реализиране се надяваме да започне през пролетта на 2024 година.

Продължаваме да следим изкъсо възстановяването на Мемориала!

Сподели
Димитър Панчев
Димитър Панчев

Димитър Панчев е студент по История и геополитика на Балканите в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на страницата “Куберовъ воинъ”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *