Време за четене: 2 минути

На 9 октомври 1967 г. комунистическият революционер и партизански лидер Че Гевара, на 39 години, е убит от боливийската армия. Войските от Боливия, подкрепени от армията на САЩ, са заловили Гевара на 8 октомври, докато се биели с партизанския му отряд в Боливия и го убили на следващия ден.

Ръцете му са били отрязани като доказателство за смъртта му, а тялото му е погребано в немаркиран гроб.

През 1997 г. останките на Гевара са намерени и изпратени обратно в Куба, където те бяха повторно погребани на церемония, посетена от диктатора Фидел Кастро и хиляди кубинци.

Ернесто Рафаел Гувара де ла Серна е роден в богато семейство в Аржентина през 1928 г. По време на следването си на медицина в Университета в Буенос Айрес той отделя време да пътува из Южна Америка на мотоциклет.

През това време той е бил свидетел на бедността в региона. През 1953 г. той завършва и получава диплома за лекар и решава да продължи пътуванията си в Латинска Америка, като се свързва с леви и комунистически организации. В средата на 50-те години Гевара се среща с Фидел Кастро и водената от него група кубински изселници в Мексико.

Гевара изиграва ключова роля при революцията и идването на власт на Кастро на мястото на предишния кубински диктатор Фулхенсио Батиста през 1959 г. По-късно служи като дясната ръка на Кастро и е министър на промишлеността. Щом комунистическата революция успява, започват гонения и масови убийства. Самият Гевара заявява:

„За да изпратиш хора на разстрел, не е нужно да имаш съдебно доказателство. Тези процедури са архаични буржоазни подробности. Това е революция! И революционерът трябва да стане студена машина за убиване, мотивирана от чиста омраза.“

Гевара категорично се противопоставя на доминирането на САЩ в Латинска Америка и се застъпва за комунистически революции, водени от селяни, за борба със социалната несправедливост в страните от Третия свят. Кастро по-късно го описва като „художник на революционната война“.

Гевара подаде оставка – някои казват, че е бил освободен – от кубинския си държавен пост през април 1965 г., вероятно поради различията с Кастро за икономическата и външната политика на страната. След това Гевара изчезва от Куба, пътува до Африка и накрая отново се появява в Боливия, където е убит.

След смъртта си масовият убиец Гевара получава статут на икона сред левите и особено хипстърите по света като символ на антиимпериализма и комунистическата революция. Снимката му от 1960 г., направена от фотографа Алберто Корда, стана икона и от тогава се появява на безброй плакати и тениски, отпечатани от тъй омразния му капитализъм.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

3 Comments

  1. Авторът на тази злобна статия е посерко.Какъв уциец е Гевара тъпако?Той е живял и рекувал хора в селище за прощажени.Искал е бедните да живеят добре.Във всяка революция има жертви.Нима отрядването на ръцете му ,мъченията и убийството без съд и присъда твойта вяра американска подлого малоумна е хуманен акт?

  2. Крисия, малоумник комунистически всчикиъте сте такива помиии! че, ме , бееее е пълен комунистрически изверг и боклук и бил поставен там където му е мястото

  3. Комунист-социалист и русофил, когато и да умре, все ще е късно.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *