Победители и загубили през 2022

Време за четене: 2 минути

Обещах да не отразяваме военните действия с анализи, просто защото наистина нямам представа кое е истина и кое не. Отделно от това биг тех корпорациите заеха страна, при което дори и да искам да разбера къде е истината, няма да успея- целият ми информационен поток ще бъде филтриран.

Това което мога да ви кажа е кой печели и кой губи на макроикономическо ниво от случващото се. Цената на природния газ и цялостно на електроенергията се повиши неимоверно много в Европа. Най-големият производител на алуминий на континента Alcoa започна да затваря заводите си в Испания още преди настоящата ситуация. При всички положения реалното енергоемко производство на Европа ще поеме покъртителен силен удар дори военният конфликт в Украйна да се разреши буквално днес.

Рецесията в ЕС е към този момент абсолютно неизбежна, борбата вече трябва да е да не получим ударна доза стагфлация – комбинация между свиване на производството и висока инфлация.

Стагфлация е изключително отровно явление за коя да е икономика, но ЕС е най-голямата икономика в света като съвкупност от икономиките на отделните членки. В тази връзка вероятно ще вкараме света в рецесия, макар че истината е, че просто ще изпреварим предизвестени събития- световна рецесия щеше да има така или иначе още от пандемията. Светът по време на локдауните отложи тогавашната рецесия с бурно печатане на пари, за да размине здравната и икономически кризи. Сега нещата ще се мултиплицират за нас.

Ако някой ви каже, че знае колко време може да издържи Русия в настоящата ситуация, то той ви лъже. Руската икономика не прилича на другите икономики. Ситуацията, в която е руската икономика, не прилича на коя да е друга ситуация.

САЩ се очертават като облагодетелствани от ситуацията по линия на терминалите си за втечнен газ. Тази газ е много по-скъпа от руската на едно чисто икономическо ниво- няма как преноса на втечнен газ с танкери през океана да е по-евтин от този по тръба. Интересното е, че президентът Байдън междувременно продължава тъничко да реже предлагането на въпросната газ по линия на екологични и зелени политики. Това само по себе си я прави още по-скъпа. Стратегията на САЩ е просто да задушат производството на Европа, което ще стане. Няма как този процес да бъде спрян.
Големият печеливш обаче е Китай. Китай има вътрешни проблеми от имотния си сектор, които се комбинират с настоящ разпад на стратегията им как да се справят с ковид епидемията.

Понасянето на толкова много удари от всички големи играчи едновременно дава време на китайците да се реорганизират икономически, което всъщност те правят. Китай е единствената държава в света, която в момента сваля лихвите, за да стимулира икономиката си. Всички други страни са принудени да ги вдигнат. Това предполага, че в края на този икономически цикъл, средната класа на Китай ще бъде много по-близо като покупателна способност до средната класа на ЕС, отколкото преди него. Въпросът е колко големи ще бъдат щетите. Дано са останали умни икономисти сред елита на ЕС. В България, съдейки по оптимистичните прогнози на бюджета ни за годината, нямаме такива хора.

Сподели
Микротрибуна
Микротрибуна

"Силно любят и мразят." Принципите са им по-важни от текущите идеологически постулати. Вярват в Realpolitik, определяна от един-единствен вектор: добруване на българщината във всичките ѝ еманации. Търсят резултати за общото, а не за имената си, които не са и нужни, за да се качиш на Микротрибуната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *