Борба с цензурата във Фейсбук – конкурс за алтернативата на eдна дума

Време за четене: < 1 минута

Вече втори път ме блокират за Н-думата. Най-вероятно по инициатива на психически болен „френд“. Затова питам с какво може да бъде заменена. Но предупреждавам:

Чернокож – не върви. Чернокожи, освен в Африка, има още къде ли не. Папуасите, австралийските аборигени, жителите на Южна Индия, Андаманските острови и т.н. са черни, но не са Н-хора; генетично те са толкова далеч от Н-хората, колкото от мен и вас. Цветът на кожата е само skin deep, нали така?

Африканец – не става. В Африка има много раси, освен голямата Н-дума раса. На север обитават хора от бялата раса, араби и бербери, включително до дълбините на Сахара. Африканският рог е населен с хора от етиопската раса; те често носят повече азиатски гени, а африканските им гени са по-близки с тези на бушмените, отколкото на Н-хората. Бушмените въобще не се идентифицират с Н-хората, които са им взели земята и са ги натикали в пустинята; но пък приемат напр. виетнамците за „свои“. Пигмеите имат радикално отличие в хормоналната биохимия от останалите африкански раси; неприлично е да бъдат обявени за Н-хора, ако не за друго, за това, че Н-хората ги смятат за нещо като животни. В Африка има расизъм, както навсякъде другаде.

Очаквам вашите предложения. Думата трябва да съдържа не повече от 7 букви (щедър съм и ви отпускам още 2 букви към 5-те в Н-думата), за да е удобна. Няма да си кълча езика да наричам племенника си Денис афро-русо-българин.

Facebook Comments Box

3 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.