Отнесени от вихъра на прогресивизма

Време за четене: 2 минути

Кларк Гейбъл и Вивиан Лий като Рет Бътлър и Скарлет О’Хара във филмовата адаптация на „Отнесени от вихъра„.


Премахването на „Отнесени от вихъра“ от HBO заради негативната трактовка, която му дават либералните елити, безспорно е прецедент. И то много опасен. Подобни прецеденти отварят кутии на Пандора, които много трудно биха могли да се затворят.

Всичко започна с музиката.

През последните няколко години ми е попадала не една или две статии, които третират класическата музика като расистка. Още през 2014 г. американската писателка Кендис Алън публикува своята статия в Гардиън „Класа, раса и класическа музика„. Какъв е нейният контекст и послание?

Сами бихте могли да се досетите. Попадам на друга статия – авторът, непознат за мен до този момент, твърди, че класическата музика е „по своята същност расистка“. Самият той не е пропуснал да посочи расата си, етноса си, сексуалната си ориентация, но така и не успях впоследствие да открия някакво негово забележително музикално произведение, което да ми стане любимо така, както „Лешникотрошачката“ на Чайковски.

Сега дойдаха филмите. „Отнесени от вихъра“ просто бива премахнат. Това идва след продължително внедряване на всякакъв вид пропаганда на борците за социална справедливост във филмовото изкуство.

Забележително е, че колкото повече SJW мотиви навлизат във филмите, толкова повече спада интересът към тях. Не толкова отдавна под ударите на либералната пропаганда попадна сериалът „Приятели„. И си спомням, че сценаристи и режисьори пак трябваше да поднасят някакви извинения, тъй като шегите в сериала се сторили много не на място спрямо новговорската политически коректна линия.

А какво ще последва? Не искам да ставам лош пророк, но идва времето на книгите.

Знаете ли, че има цяло изследване „Тъмното лице на расизма в творчеството на Толкин„? Знаете ли, че се пишат нови политически коректни „Кентънбърийски разкази“ на Чосър? Знаете ли, че студенти от Йейл поискаха закриване на курса с класическа литература, защото Шекспир и Милтън били прекалено бели? Знаете ли, че Клайв Стейпъл Люис е прекалено християнски автор? Знаете ли, че редица литературни „изследвания“ определят Чарлс Дикенс като расист и ксенофоб? Това дори не са изолирани случаи. Това са мейнстрийм тези.

А всичко това не е конспиратология. Това е съвсем явна и осъзната атака срещу самата тъкан на цивилизацията – културата.

Сподели
Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

Димитър Стоянов, юрист по образование, член на Института за дясна политика, автор на исторически изследвания в областта на историята на Русия и новата световна история.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *