BLM, Зелената идеология и двойните стандарти

Време за четене: 4 минути

Тълпа от протестиращи с плакати и маски на лицата марширува по улиците на Синсинати по време на публично събрание BlackLivesMatter, 2020 г. Снимка: Julian Wan, Unsplash

Акцията с втечнения газ от САЩ за Европа може би позамаза изтърканият имидж на сегашната американска администрация, но не може да скрие това, което става в действителност отвъд океана. Говоря за врязването на активист на Black Lives Matter (BLM) в коледна процесия, като протест срещу оправдателната присъда на Кайл Ритенхаус. Извършителят е с многобройни предишни присъди, но дрои месеци по-късно, масовите медии не говорят нито за тероризъм, нито за расова омраза като обяснение за действията му.

На 22 ноември 2021 г., вечерта шофьор се вряза с автомобила си в тълпата по време на коледен парад в град Уокеша, щата Уисконсин, убивайки шестима души и ранявайки повече от 40 възрастни и деца, включително някои от танцовите състави и маршируващите групи. Шофьорът е 39-годишният Даръл Едуард Брукс Младши (Darrell Edward Brooks Jr.), с изключително богато криминално досие, включително с доста тежки престъпления.

Нещо повече, неговото деяние идва точно три дни след като на 19 ноември бе обявена оправдателната присъда на Кайл Ритенхаус (Kyle Rittenhouse) по делото за убийството на двама активисти на BLM и раняването на трети при протестите през 2020 г. Активистите на крайнолявото движение се опитаха да подпалят града Кеноша в щата Уисконсин, но едно 17-годишно момче застана на пътя им. Тълпата се опита да го нарани, пребие, извадиха огнестрелно оръжие срещу него, но младият Кайл не се пречупи и защити себе си. В последвалото дело Кайл бе наричан бял супремасист (нищо, че е латинос), расист, фашист, убиец. Съдът в щата обаче правилно прецени, че става дума за очевидна самозащита и Кайл Ритенхаус бе освободен.

Както мнозина очакваха, при оправдателна присъда, ще се стигне до улично насилие. Никой обаче не очакваше да е толкова зле. Така и се стига до атаката на Даръл Брукс в съседния на Кеноша град, Уокеша. Градът е само на 80 километра от Кеноша или около 50 минути с автомобил – малко разстояние за САЩ. Мотивът на Брукс, изглежда, повече от ясен – да се отмъсти на белите и да страдат. Въпреки това медиите упорито отказват да назоват неговото деяния с дори частица от негативните окраски, които не пестяха срещу Кайл Ритенхаус.

Даръл Едуард Брукс Младши е човекът, помел с колата си коледен парад, с което доведе до смъртта на 6 души.
Даръл Едуард Брукс Младши е човекът, помел с колата си коледен парад, с което доведе до смъртта на 6 души.

Така наречената кенсъл култура (cancel culture) достига своите ужасяващи върхове. Решенията на федералните власти в някои щати да не се преследват посегателства върху частната собственост при протести на леви активисти води до затваряне на обекти и загуба на работни места. Превъзнасянето на активистите на BLM и потискането на конституционните права на бялото мнозинство са неща, които будят откровено недоумение у мен. Наемането на служители с черна кожа на по-висока ценова часова ставка (така наречена обратна дискриминация), толериране на социалния паразитъм в тези общности, толерирането на битовата престъпност между тях, са все фактори, които водят до разпад на държавата и обществото.

САЩ е създадена на базата на универсални човешки принципи, вписани в нейната конституция. Политическата действителност е претърпяла много промени през последните векове, но винаги основополагащо е било зачитането на човешките права на всеки един гражданин в тази страна. Затова колкото и фалшиво да звучи на някои, САЩ винаги е била за пример за демокрация за останалите страни по света. Казвам това с допълнението, че и демокрацията, като всеки друг обществен строй, си има своите недостатъци.

Това, което никоя друга чужда сила не успя да направи, дори и по време на Гражданската война, сегашната американска администрация е на път да го постигне. Говоря за трайното намаляване на силата на САЩ заради чувства, емоции и непочиващи на обективни факти идеологически мотивирани решения. Трилионите долари, хвърлени в борба срещу „климатични промени“ или всъщност за налагане на либералната доктрина по света, навяват асоциации с една друга лява тоталитарна идеология, която изнасяше революциии във всяка една земна точка. Помпането на инфлацията чрез печатане на пари от страна на Федералния резерв за подържане на социалните плащания е сред причините за настоящата световна икономическа криза.

САЩ са водещата икономическа сила в света и всяка криза там рефлектира върху световната икономика все по-бързо заради засилващата се глобализация. Безумните зелени решения за отказ от добив на въглеродни горива от страна на администрацията на Байдън доведоха, очаквано, до отваряне на държавния резерв на страната, пълнен по времето на предишната администрация. След неминуемото му изпразване, нека сами се досетим какво ще стане. Увеличено търсене, както на електроинергия в Европа, води до повишаване на цените и резултатът е налице .

Безкрайното толериране на черното малцинство, високите данъци, многото регулации водят до значителна вътрешна миграция от демократични щати към малкото останали републикански. Другото обезпокоително е опитът на сегашната администрация да промени етническия състав на страната . Нахлуването и настаняването на нелегални емигранти от всякакъв тип , но не и бели в републиканските щати цели създаването на гласоподаватели , които да ги променят . Демонстрация на това е последното акостиране на хаитянски емигранти на брега на Флорида . Реакцията на губернатор де Сантис е показателна . Отделянето на пари да ги изпрати в именно демократичните щати и лично в имението на президента е реакция на политик , който мисли за своята страна и хората , които са го избрали . Днес ако не си бял , можеш спокойно да влезеш в страната и да се настаниш . Федералната администрация ще се погрижи за твоето настаняване , за да се превърнеш в законен американски гражданин.

Има ли съпротива?

Точно това е парчето информация, която не се дискутира масово в България. Филтърът не пропуска такива неща и въобще не се показва репресиите върху бившия президент Тръмп , с отказа на всички софтуерни гиганти да му предоставят трибуна. Никой не отрази гневната реакция на губернатор де Сантис срещу хаитянските емигранти, които бяха пропуснати от бреговата охрана. Никой не разказа в големите всекидневници за процеса срещу висш американски военен, който протестира срещу това, което се случи в Афганистан и налагането на cancel културата в армията.

Съпротива в американското общетсво има. Има сили около Доналд Тръмп, които се опитват да запазят страната. Ако продължи по същия начин, гибелната либерална политика несъмнено ще доведе до разпад. За щастие, има част от американското общество, която иска това да не стане.

Естествено ще запитате това нас какво ни касае?

Милионите за “ климатични промени“, расови политики и политическа коректност дойдоха и тук и сега либералният експеримент се провежда и в българското общество. Много либерални политики, родени първоначално в плановете на бюрократи и НПО-та в САЩ, като последното безумие „Зелена сделка“, са в ход и в Европа вече. Нека видим какво наистина става в САЩ и се замислим кога ще дойде и при нас.

Сподели
Петко Русанов
Петко Русанов

Петко Русанов е блогър, занимаващ се с българските диаспори навън и историята на България.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *