Летището в Мадрид е кръстено на испанския демократ Адолфо Суарес. А това в София?

1976 г. Година след смъртта на диктатора Франко, новото правителство в Испания е оглавено от адвоката Адолфо Суарес.

Наричат го „Президента на испанската демокрация“. На него се пада трудната задача да изведе Испания от диктатура към демокрация. Правителството му организира първите демократични избори от 50 год. Приема новата демократична Конституция, приема закон за поличитеските партии, поставяйки началото на плурализма, разрешава разводите, които до този момент са забранени със закон, установява равенството на половете. Извършва най-тежките и реформи и затова се превръща в най-мразения човек в страната.

От него се отричат дори и съпартийците му и през 1981 г. подава оставка. Няколко месеца по-късно на 23 февруари е направен опит за военен преврат, за връщане към нормите на Франковата диктатура, за щастие неуспешен.

През 2007 г. нещата са различни. В социологическо проучване испанците го посочват като най-уважавания политик и един от родителите на съвремена Испания. През последните години от живота си страда от Алцхаймер и не помни да е бил Министър-председател.

Днес летището в Мадрид е кръстено на негово име, по подобие на Де Гол в Париж и на Кенеди в Ню Йорк. Летище София все още си няма име.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.