Плакати на руското военно министерство, 2017 г.

Време за четене: 2 минути

Русия винаги е имала своя богата традиция на създаване на плакати за пропагандни или информативни цели. Още от времето на Октомврийската революция, ръководителите на огромната северна империя са осъзнавали важността на визуалното изкуство, за да спечелят на своя страна масите, да наложат диктатура или да започнат перестройка.

Годината сега е 2017 г., но плакати със сходна естетическа стойност продължават да бъдат поръчвани и изработвани по поръчка на Кремъл. Наскоро бяха публикувани плакати, които да отразят съвремените предизвикателства пред руския военослужещ и да го подготвят по-добре. Съветите от плакатите всъщност са изключително адекватни сами по себе си и биха били полезни на всеки военен, независимо на коя държава служи.

Масовото навлизане на новите технологии сред войниците – смартфони с мобилен интернет, геолокация, както и възможността да се извади положението на определена снимка по EXIF данните създава доста главоболия на командирите и открива цял нов фронт в конвенционалната война. Новите технологии, така познати и масово ползвани от децата и младите войници, са по-скоро непознати на повечето от по-възрастните сред офицерския състав, и това налага тяхната бърза адаптация и разбиране на дълбочината на ситуацията.

Руските войски специално вече имат доста опит с такива проблеми – техни войници биваха многократно засичани в Сирия и в Украйна. И в двете държави Русия категорично отрича да е пращала войски, въпреки множеството доказателства за войните, които води.

 Освен чисто имиджовия проблем, разкриването на местонахождението на дадена военна част, въоръжението, боеприпасите, служещите вътре, избрания маршрут може да постави живота на хората вътре в непосредствена опасност.

И така, през 2017 г. руското Министерство на отбраната реши да подготви по-добре своите момчета, рискуващи живота си във войната в Украйна (окупацията на Крим и Донецк), окупацията на части от Грузия, Молдова, както и в продължаващия конфликт в Сирия. Плакатите изглеждат направени от един художник или от няколко с много сходен стил, и са направени в 60-тарски комиксов вид. Прави впечатлението използването на типичните меметични образи от пропагандата на СССР – добрите, смели и изключително мъжествени ръководители, не толкова интелигентите младежи, за които са предназначени съветите, както и лошите западни шпиони. На два от плакатите враговете буквално имат нашивки на НАТО – или, с други думи Русия тренира активно за война срещу военния съюз, в който членува България.  Дано русофилски настроените хора осъзнаят какво казват тези плакати, защото една мъдра жена с право бе казала – „Ако някой казва, че иска да те убие, повярвай му!“

И така, без повече приказки, да разгледаме и самите плакати:

FB_IMG_1510701068056
Селфи, снимка, интернет – очаквай от врага „Привет“!
FB_IMG_1510701073410
Не предавай информация, изключи геолокацията!
FB_IMG_1510701078819
Не се доверявай на мобилните устройства, врагът слуша всичко – не говори в ефир!
FB_IMG_1510701086307
Бъди отговорен в строя, на служба и в боя!
FB_IMG_1510701092564
За да не предадеш страната и да запазиш тайната – не изнасяй документи от частта самоволно!
FB_IMG_1510701097922
Бъди внимателен, войнико, съперникът те „прослушва“!
FB_IMG_1510701102861
Личните технически средства остави на входа!
FB_IMG_1510701108549
Предаваш ли документ – знай, разпиши се и проверявай!
FB_IMG_1510701115483
Излишно не говоро, държавните тайни строго пази!
FB_IMG_1510701120341
Служебният компютър – за служебни задачи!
FB_IMG_1510701124992
Бдителността ни е нужна – нужна е на всички сътрудници!
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *