Либерализъм и групов имунитет

Време за четене: 3 минути

Да се сравняват мерките в Ухан, където властите заваряваха външните врати на карантинираните, с мерките на Запад, които иначе също се водят „карантина“, е все едно да сравняваш бронята на Дон Кихот с бронята на танк и да се надяваш, че на последния ще му се размине при директно попадение.

Може би защото Западът се е трансформирал в зона за свободна търговия, в която неща като държави, държавност, държавни лидери, народи, нации само прикриват трансформацията и имат символен характер – така, както копието на Дон Кихот или на герой от анимациите всъщност не е оръжие?

От една страна, Борис Джонсън и Джо Байдън са фиктивни лидери, картонени фигурки от символен характер, номинирани от дълбочинната власт на съответната зона за свободна търговия, която фиктивно ръководят. (а всъщност я ръководи мениджмънта на ЗСТ, както се и предполага да е в една зона за свободна търговия).

Чудя се как римляните са се справяли със сезонния грип. Билки? О…. чакай, те не са имали грип.

Първата грипна вълна в Европа се появява чак в средата на XIX век. А защо се е появил чак през XIX век? Ами защото тогава три британски кораба влизат по р. Яндзъ и поставят хилядолетен Китай на колене, като го принуждават да изостави политиката си на изолация (изолация=карантина?) от останалия свят. Добре дошли в тъмната страна на глобализацията. Това било краят на китайския изолационизъм и осъзнаването му, че единственият начин да се върне обратно към него е първо да се втурне в надпреварата с експанзионистите от Запада и да излезе победител в тяхната игра.

Век и половина по-късно: Светът е претърпял някои съществени политически промени: „Ако има един принцип, който Джонсън взема присърце (а той няма много такива), това е личната свобода. Това, в основни линии, е причината той да е от Торите. Или както той сподели в статия от 2006 г. във вестник „Левичарите фундаментално се интересуват от принуда и контрол“. Левите са обсебени от две неща: принуда и контрол – това е цялата лява концепция.

Няма друго и с лупа да го търсим. Идеалната лява утопия е една перманентна карантина. Само питайте хората, които помнят социализма в България. Изключителна проникновеност на Джонсън.

Това, последното, а не хипотетичната необразованост на Джонсън или жестокостта му, е причината да избере първоначално груповия имунитет като стратегия. Сега, ще каже някой, ама не го ли опроверга Джонсън живият живот? Ами, не. Помислете си отново. Някой може да си въобрази, че Англия или Германия са възприели различна стратегия напоследък, не придобиване на имунитет. Дали?

Масовото ваксиниране е с цел придобиване на групов имунитет – това ще ви го кажат всички, от Бойко Борисов, през Виктор Орбан до Владимир Путин и Джо Байдън.

Това означава, че всички, без изключение, независимо какво говорят публично, всъщност се държат за стратегията на Джонсън за груповия имунитет, като се опитват да прекарат контролирано страните си до достигането му – не чрез екстерминация на вируса (тогава всякакво охлабване на контрола би било безумие), а чрез периодично редуване на силни карантинни мерки със слаби, тоест, чрез митигация и максимално ваксиниране на популациите.

Не се заблуждавайте – придобиването на стаден имунитет все така си е централна стратегия на всички западни правителства. А за какво друго да се държат, ще кажете? Ще стигнем и до там.

Политическата еволюция на либералните демокрации: От държави в зони за свободна търговия.

Проблемът е, че Великобритания, САЩ и най-напредналите от западните страни вече не са държави. Те не са и либерални демокрации по никакъв начин – те са зони за свободна търговия, ритуално избиращи символичен държавен глава. Символичен, защото решенията се вземат от мениджмънта на зоната, естествено, а той не е избираем по избори. Да пратиш такъв държавен глава (символична фигура без реална власт) да се бие с вируса е все едно да пратиш Дон Кихот да воюва във виетнамската война и да чакаш да се върне жив и победител.


Текстът е от март 2020 г., не от днес. Поводът да го припомня е новината, пропусната от 111-те в света (както и от всички останали), че има две нови мутации на вируса. Едната се появи в котките и е версия на британския щам. Това автоматично означава, че вирусът ще се превърне в ендемичен навсякъде, където има котки (тоест, целия свят) и втората, която е дори по-лоша – първи регистрации на жизнеспособен Ковид вирус в мишки. Мишките са навсякъде и са неизтребими.

И са новият хост на Ковид. Проблемът е, че мишките имат напълно различен ACE2 рецептор от хората и се считаха за неуязвими за Ковид, чието шипче се захващаше точно там и беше се адаптирало към човешкия ACE2 рецептор. Е, вече има щам, който се е адаптирал към мишия. Войната за ерадикация на Ковид току-що приключи. Неуспешно.

Не можеш да пратиш Дон Кихот с антиките му да воюва във Виетнам и да го чакаш да спечели. Ще го убият още първия ден. Зоните за свободна търговия не са държави. Те са си зони за свободна търговия. Зоните за свободна търговия не се управляват от демокрации, те се управляват от администрации. Това е и еволюцията на някогашните либерални демокрации, век и половина по-късно.

Сподели
Светослав Стамов
Светослав Стамов

Светослав Стамов е магистър по Антропология в университета Дюк, Северна Каролина. В периода 2004-2006 г. работи в УНС (UNC, University of of North Carolina at Chapel Hill) като координатор на научни изследвания. През 2009-2010 г. е преподавател по историческа антропология в бакалавърската програма на Duke University. През 2015 г. е координатор на научни публикации и литература в Pearson Education Canada. В момента е проектен консултант на Harvard Medical School, департамента по популационна генетика. Публикувал е изследвания от областта на историческата антропология и e бил част от екипи, извършвали изследвания в областта на популационната генетика и публикували резултатите си в утвърдени англоезични научни издания. Докторалният му тезис, както и част от научните му публикации в областта на антропологията, могат да бъдат прочетени тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *