„И така, мои събратя българи…“

Време за четене: 2 минути

На 20 януари 1961 г., веднага след полагането на президентската клетва за встъпване в длъжност, Джон Ф. Кенеди произнася прословутото и отекващо и до днес послание:

„Не питай какво може родината ти да направи за теб, а питай – какво можеш да направиш ти за родината си.“

Може би именно това ни липсва като нация – да се замислим какво да направим и да го направим, за да живеем добре, като прогресира и родината ни от нашите решения.

Защото ние можем още дълго време да се вайкаме, че „ино време беши хубаву„, „нямаше лоши неща„, „страната се грижеше за теб„. Можем, разбира се, да си полафим и как тук няма бъдеще и и остана само „клика“. Но всичко това са празни приказки, превръщащи ни в празни души.

Всичко зависи от теб. Ако искаш да промениш нещата, които не ти харесват тук – имаш 100% реална възможност. Учи, работи и когато е време да действаш – действай. Дай своя личен пример как трябва да се променят нещата. Може един, двама, трима да се запалят по идеята. А може и никой. Но това не означава да спираш. Като си прохождал като бебе не си паднал един път и си си казал – „не, чуек, няма повече се изправям„.

България е такава каквото си я направим. Корупция, политическа клика и несправедливост има. Но от теб, от роднината ти, от съседа ти, от всеки живеещ тук зависи това да се промени.

България не ти е длъжна с нищо.

България е привилегия и направи така това да работи за теб, а не да се срамуваш от факта, че си се родил тук. Не се оправдавай с политици, не се оправдавай с етноси. Те може и да са причина за проблемите ти, но далеч не са спиращ фактор да намериш решение.

България не ти е длъжна с нищо.

България – това си ти.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

2 Comments

  1. Респект за последният най-истински американски президент!!!
    Браво Горчева за всичките ти статии!

  2. Много добре казано. Само че българската държава си има функциите и задълженията, които много често не изпълнява, не поема отговорност за тях и т.н. Народът е управителят на държавата, а тя – негов служител. Наша работа е да разрешаваме конфликти м/у служителите и да поемаме отговорност за грешките им. Но тяхна работа е да ни следва и да изпълнява задълженията си. В момента така стоят нещата, че голям процент от „управителя“ си бърка в г’за, а после в носа и служителя си прави абсолютно каквото си пожелае със средствата и правомощията на фирмата. Защото няма от кого да се страхува.
    За това трябва често да се напомня на държавата кой я е наел първоначално.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *