АГХЕТ – геноцидът над арменците

Време за четене: 2 минути

Думата АГХЕТ на арменски означава „невъобразимо престъпление“ или „голяма катастрофа„. На 24 април e датата, на която се отбелязва АГХЕТа, отнел живота на 1,5 милиона арменци в периода 1895-1921 г. в Османската империя. Има престъпления, които трябва да се помнят – това е едно от тях.

Това е едно почти банално по своята мотивация престъпление – борба за земя. Арменците са имали демографско мнозинство в източните части на новосъздадената върху отломките на Османската империя Турска република.

По ирония на съдбата днес в тези територии, въпреки етническото прочистване и последвалите масови гонения на останалите живи арменци, демографско мнозинство имат не турците, а… кюрдите, с тяхната изключително висока раждаемост от 3,5 деца средно въпреки настъпващата индустриализация в страната спрямо 1,5 за турците.

Младотурците, влези властта в загниващата вече Османска империя, провеждат тези гонения срещу християните с цел укрепване на централната власт.

Но ръководителят на създадената след Първата световна война нова държава Мустафа Кемал Ататюрк е бил поставен в наистина тежък исторически момент.

Кадри от събирането на арменци в арменския квартал през 2019 г. Снимка: Георги Драганов
Кадри от събирането на арменци в арменския квартал през 2019 г. Снимка: Георги Драганов

Някога голямата Османска империя, в която е имало десетки народи, омешали се и живеещи изключително нецелокупно, бива унищожена и разделена след Първата световна война. Останалата основна държава-наследник е Турция, но дори в нейните граници има огромни малцинства – арменци на изток, българи на запад, гърци по егейското крайбрежие. А Ататюрк е националист, който трябва да създаде държава за турския народ, живял близо шест века като водещ етнос в мултиетническа империя. И, естествено, гоненията над тези народи започват.

Горе - германска карта на Турция от 1914 г. Арменците са в синьо. Долу - карта на етническите групи в близкия Изток към 2016 г. Кюрдите са в червено.
Горе – германска карта на Турция от 1914 г. Арменците са в синьо. Долу – карта на етническите групи в близкия Изток към 2016 г. Кюрдите са в червено.

Историята обича иронията. И ако в случая на етническото прочистване с цел запазване на източната си част Турция реално не успява да осигури подходящо етническо землище за своя народ и почти веднага започва борбата за надмощие с кюрдите, продължаваща до днес, то на запад… провелият се по същото време и от същите политици геноцид над тракийските българи е далеч по-„успешен“.

Успешен е, защото хем никой реално не говори за него, хем в цялата провинция Тракия мнозинството от българите са избити или прогонени и на тяхно място се заселват етнически турци, които пък през последния век имат значително демографско предимство над нас.

Така че, скъпи приятели и познати арменци, повярвайте, нито един друг народ на света не ви съчувства повече от българите. И ако и до днес република Турция отказва да коментира, камо ли пък да се извини за и изобщо да признае този добре документиран исторически факт, то ние помним. Менк шишум йенк.

armenian_flower.jpg
Цветето „Не ме забравяй“ – символ на възпоменанието на Агхет.
Кадри от събирането на арменци в арменския квартал през 2019 г. Снимка: Георги Драганов
Кадри от събирането на арменци в арменския квартал през 2019 г. Снимка: Георги Драганов
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *