Хипотезата на акад. Благовест Сендов най-после получи доказателство

Време за четене: 2 минути

След близо половин век един от най-значимите приноси от българи в математиката получи своето решение. Китайският математик Терънс Тао (Terence Tao), живеещ в Австралия, обяви свое решение от 36 страници, публикувано в базата с научни данни arXiv. Това решение изглежда по-точно от предишното предложение на индийския математик Гулам Мохамед Софи (Ghulam Mohammad Sofi), публикувано през 2019 г. в същата база.

Акад. Благовест Сендов бе един човек, чиито интереси и дейност го правят от онези редки исторически личности с повече от един талант. Той е един от талантливите български математици с над 200 публикации, ректор на Софийския университет „Климент Охридски“, както и на Българската академия на науките.

Хипотезата на акад. Благовест Сендов е първоначално формулирана през 1959 г. и през годините е предизвикала интереса на редица световни математици, стотици изследвания и опити за доказване.

Младият тогава Сендов първоначално я представя пред тогавашното математическо светило Николай Обрешков. Поради известна грешка на Уолтър Хейман (Walter Hayman), през 1967 г. хипотезата е приписана на Любомир Илиев, заради което и до днес на места хипотезата се среща в научната литература и като хипотеза на Илиев-Сендов.

Хипотезата е свързана с разположение на нулите на произволен полином с комплексни коефициенти и нулите на неговия производен полином. Тя постановява, че ако комплексен полином има нули само в единичния кръг, то във всеки единичен кръг с център нула на полинома има нула на неговата производна.

Китаецът Терънс Тао (1975), понастоящем гражданин на Австралия и професор по математика в Университета в Калифорния, Лос Анджелис (UCLA), изглежда също е изключително надарен математик и може да се похвали с голям брой сериозни научни публикации. Публикуването на резултатите от неговото решение в блога му е изключително интересно и показва, че дори към днешна дата има интерес към българския принос в теоретичната математика.

И заради значимостта на приноса му, българските академици правят нужното, за да бъде популяризирано решението.

Проф. Младен Савов от ФМИ към Софийския университет сподели, че Терънс Тао се е съгласил за общо национален семинар по повод доказателството на хипотезата и по случай кончината на акад. Сендов. По думите на проф. Савов това ще е „едно от събитията на десетилетието за българската математика„, като точната дата все още предстои да бъде уточнена, предвид епидемиологичната обстановка в страната и света.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *