Кока Кола, Фанта и нацистка Германия

Време за четене: 2 минути

Реклама на Кока Кола, подкрепяща национал-социалистическа Германия по времето на Олимпиадата от 1936 г.


Напитката Кока Кола започва историята си като сироп за кашлица с листа от растението кока и започва да се превръща в световна марка и един от символите на САЩ още в началото на миналия век. Естествено, няма как компания с такива амбиции да пропусне най-големият и най-богат пазар в Европа, а именно Германия, независимо кой е на власт.

Така се раждат и реклами, правещи си заигравка с известния лозунг на национал-социалистите – „Един народ, една държава, едно питие – Кока Кола„.

Компанията Coca-Cola започва да внася продуктите си в Германия още през 1929 г. Американският изгнаник Рей Пауърс започва да бутилира Кока Кола в Германия и с усилен труд, амбиция и находчивост той успява да допринесе много за развитието на компанията. За период от едва 4 години в Германия започват да се продават по 100 000 каси на година.

През 1933 г., когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия, Рей Пауърс се сблъсква с много трудности заради засилващите се антиамерикански настроения на нацистите и антикапитализма.

Въпреки това той успява да спаси компанията от национализация или прекомерно намесване от страна на планиращите всичко чиновници. През 1939 г. в страната вече има цели 43 бутилиращи фабрики и повече от 600 местни дистрибутори на напитката.

През 1938 г. Рей Пауърс умира при автомобилна катастрофа и мястото му е заето от родения в Германия Макс Кайт, който също отдава живота си на компанията и става дори по-успешен от Рей Пауърс.

Невероятната му пазарна стратегия успява да убеди много хора в Германия, че всъщност Кока Кола e немски продукт. Напитката се разпространявала с рекламния лозунг „Мach doch mal Pause“ (Хайде, почини си). На Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., използвани от социалистическия диктатор за реклама на неговия режим,  Кока Кола е и един от най-големите спонсори.

По-късно национал-социалистическа Германия ще създаде една от най-обичаните марки в семейството на Кока Кола – Фанта.

fanta-3.jpg
Класическите бутилки на Фанта от национал-социалистическа Германия.
Фанта произхожда от трудностите при внасянето на тайния сироп на Кока Кола в нацистка Германия през Втората световна война поради наложеното търговско ембарго.

За да се избегне това, Макс Кийт, ръководител на Coca-Cola Deutschland (Coca-Cola GmbH) решава да създаде нов продукт за германския пазар, използвайки само съставки, налични в Германия по това време – ябълково кюспе или „остатъците от остатъците“, както Кийт по-късно си спомня.

Името е резултат от кратка брейнсторминг сесия, която започна с помощта на екипа на Кийт да „използва въображението си“ (Fantasie на немски език), на който един от продавачите му Джо Книп веднага отвърнал „Фанта!“

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Ако,не е била Нацистка Германия,нито Фанта,нито Аспирина,нито Метадона,нито Фолксвагена,нито космическите програми на русия и сащ и ред много други световно научни и признати неща,НЯМАШЕ ДА СЕ ПОЯВЯТ!!! Чудно ми е,че всички съзнателно омаловажават приноса на тогавашна Германия,водени от лъжливи знания,учебници и грешна отровена информация!!! Историята е такава,каквато е,тя не се пипа,харесвани или не!!!-За жалост това не се спазва!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *