Изкуственият интелект на Фейсбук – с много трески за дялане

Време за четене: 2 минути

Какво общо има пост за мъже и апартаменти, публикуван в женско списание с мултикултурализма? И защо Фейсбук отказва да пусне реклама за него? Тази куриозна история може и да ви разсмее, но може и да ви накара да се замислите.

От няколко години Фейсбук се превърна в платформата, в която всички пишем всекидневно и обсъждаме какви ли не неща – от рецепти за вкусни ястия, сладостта на това или онова коте, куче и друго малко животинче, събираме пари за благотворителност или дори търсим и намираме работа, до къде по-сериозни неща като политика и икономика. И с над милиард потребители последното няма как да бъде оставено на мира от политически силните.

Тук на помощ идват модерните технологии – вместо изключително скъпото и неефективно наемане на стотици хиляди цензори, които да четат и преценяват всеки един пост и коментар дали отговаря на днешното състояние на политическа коректност, големите компании прибягват до услугите на изкуствен интелект. Но, както всичко направено от хора, и това си има своите проблеми и понякога води до комични ситуации, както беше блокирането на огромен брой български потребители в Туитър като „руски ботове„… понеже ползваме кирилица.

В случая тук обаче става дума за блог поста на Деница Драганова „Недвижими имоти с мъжки имена„, който тя решава да сподели във Фейсбук и да рекламира, за да достигне до по-голяма аудитория извън България, тъй като блогът й е двуезичен. Но, когато пуска заявката за тази реклама, насреща излиза следното съобщение:

facebook_ai_marketing_ban.png

„Изглежда, че Вашата обява може да бъде за настаняване, работа или кредитни възможности, или сте включили сегмент на мултикултурен афинитет във Вашата публика. Ако е така, то ще трябва да сертифицирате, че отговаряте на нашата политика, забраняваща дискриминация и приложимите анти-дискриминационни закони. Щом предоставите сертификатите, ние ще прегледаме всички отказани реклами от последните три дни. Обикновено, това преглеждане отнема няколко минути.“

И тук аз си задавам въпроса – кое точно в горната статия е сметнато за дискриминационно от софтуера? Дали снимката на фона на разнебитена и изоставена сграда навява някаква дискриминация към бедните и онеправдани малцинства? Или пък нещо в самото заглавие намеква за дискриминация към мъжете? И откъде идва тази мултикултурност тук?

На официалното запитване все още няма отговор, въпреки миналите часове, а не минути. Но пък и Фейсбук не е особено известен със своята адекватна политика по отношение на хора, позволяващи си да използват реч на омразата и щедро налага всякакви ограничения на изказванията в системата им.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *