Червеният терор: Рамщайн, 1981 г.

Време за четене: 2 минути

Името Рамщайн е добре известно на всички ни, благодарение на световноизвестната немска рок група. Историята му обаче е свързана с две трагични събития. Първото, е поредният жесток пример за Червен терор. А второто, за което се смята, че става причина групата да носи името, е най-известно.

Самите Рамщайн остават мълчаливи по темата. В интервю за сп. RockHard от групата заявяват, че името е просто асоциация и не споменават за никаква директна връзка, с което и да е от събитията.

На 31 август 1981 г. във военната база Рамщайн, Кайзерслаутерн, в тогавашната Западна Германия, избухва бомба. Ранени са 14 души от персонала на летището. Разследващите подозират независими една от друга подразделения на паравоенните тайни комунистически организации „Фракция „Червена армия“ (Rote Armee Fraktion на немски) и „2 юни“.

Летището е американски военен хъб, през който преминават за презареждане военни самолети, пътуващи за страните от Третия свят (Африка). Летището е също така стратегически важно за Щатите по време на Студената война. Оттук САЩ планирали да изстрелват ядрени ракети при евентуален конфликт с Източния блок.

След атентата, сп. Шпигел пише, че западногерманските власти очаквали вълна от други терористични нападения на смятаната до този септемврийски ден за несъществуваща вече комунистическа тайна организация поради затишие от няколко години.

По официални данни, за периода от създаването си през 1968 г. до 1998 г. Фракция „Червена армия“ е отговорна за убийствата на 34 души и обирите на 31 банки. Ранените от радикалите граждани са 230. Атентатът в Рамщайн е дело на т.нар. второ поколение терористи от RAF.

Кадър от инцидента на авиошоуто.
Кадър от инцидента на авиошоуто.

Седем години след терористичната атака друго кърваво събитие белязва името. На 25 август 1988 г. по време на авиационно шоу, сблъсък между 3 от самолетите, участващи в авиационни маневри, част от авиошоуто „Флугтаг 88“ води до 80 жертви сред публиката. В маневрата участвали 10 самолета, 3 от които са се разбили един в друг. До нещастието се стига поради грешка при изпълнението на авиационния трик наречен „Пробито сърце“, който трябвало да е на едва 300 м. над главите на зрителите, а самият сблъсък се случва на 50 м. над публиката.

Авиационната маневра "Пробито сърце"
Авиационната маневра „Пробито сърце“

Библиография

1. Schueler H. Anschlag in Ramstein. вестник Zeit. Публикувано на 11 септември 1981 г. Последно посетено на 30 август 2018 г.

2. RAF: „Brutaler Vollzug, Stich um Stich, списание Spiegel. Публикувано на 21 септември 1981 г. Последно посетено на 30 август 2018 г.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *