„Конспирацията“ на евреите и етатизма2 мин. време за четене

Снимка: Blake Campbell, Unsplash

Знаете ли, от много време си го мисля. Мине се не мине време и някой приятел или познат ми изпрати клип, статия или дори книга, в която се описва сериозен политически, икономически или културен проблем от съвремието (последните 200 години). Слушам, гледам или чета и се възхищавам на добрата аргументация, на подбора на думи, на стила. И в един момент се стига до едно доста поизтъркано клише.

Да, май се сещате за какво става дума. Любимата конспирация на редица расови теоретици, социални инженери и/или любители на силните алкохолни напитки. Говоря именно за евреите. На тях им се приписват почти свръхчовешки способности да контролират какви ли не обществени процеси.

Евреите са безспорно умен народ. Самият начин на възпитание на еврейските деца, силният им индивидуализъм и едновременно с това високо ниво на социално взаимодействие, както и поколенията на подбор на съпруг/съпруга основно по акъл е помогнал те да бъдат статистически някои от най-умните хора. Не е случайно, че именно представители на този народ имат голям брой научни открития, както и участват активно в културния и политически живот.

И, за съжаление, една немалка част от тях, осъзнавайки, че са по-умни от масата хора, искат да променят начина на живот на човечеството. И се включват в редиците на мнозината добронамерени и умни хора от всякакви народности, които искрено вярват, че могат да управляват живота ни по-добре от нас самите. Тази древна идея се е превъплътила днес в редица политически идеи, които условно можем да наречем етатистки, и които целят да управляват икономиката и живота на големите маси от безпросветни хора, които са толкова глупави, че има нужда някой да мисли вместо тях.

Истината е, че дори да сложим начело на обществото най-добронамерените, богати, здрави, умни хора, и да им дадем най-добрите изчислителни машини, те пак няма да могат да калкулират адекватно цената на нещо елементарно, като сиренето. Защото, в една свободна икономика, има стотици или дори хиляди видове сирене. Но същото сирене струва 5 лв. килограма при производителя, 10 лева в кварталния магазин, 8 лева в хипермаркета, 14 лева в денонощния магазин, 20 лева в магазин на морето или в курорта, а за умиращия от глад то е безценно. А говорим само за едно-единствено сирене, без да коментираме хилядите му разновидности, достъпни ни днес. Как биха могли някога чиновниците да изчислят „справедливата“ му цена тук и сега, а не след 6 месеца?

Затова, обръщам се към умните хора – прочетете за описания от икономиста Лудвиг фон Мизес проблем на калкулацията или защо централното планиране просто няма как да проработи.

За не толкова умните – спрете да обвинявате хората на база на раса, пол, етнос и други такива характеристики и търсете конкретните виновници за дадена злина. По-честно е, по-справедливо е и работи.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

2 Comments

 1. Ще гледам с малко думи,да предам Истината!!!
  Нито на майтап,нито на шега всичко,което,ще напиша е абсолютна истина. Няма Нито едно пъклено,лошо и негативно дело,където да няма замесен евреин,още от както свят светува,тази “раса“,прослойка от хора,освен да творят ЗЛО,да скарват народи,да преиначават истории,да си приписват постижения,учения и какво ли не,“те“ друго не правят!!! Ционизма и Болшевизма,2-те страни на монетата,са тяхно дело,знаете,какво Зло сътворяват тези имена.Ще кажете,ами те са гении,учени и пр.,Не не е така,това са преписвани или откраднати постижения от други личности.В България през’44г. Избиват цвета на нацията,дори хора,нямащи никакви допирни точки до политиката,близо 40 000 невинни,са избитите,това е само на документ,а да не говоря,колко са другите, неописани убийства! Това разбира се не е само в стара горда България,това е по целият свят,защото като махнеш умните и гениални хора,да останат само “те“!!! Дори и в философските доктрини и религиите,“те“ всичко са опорочили и изменили,включително и библията!
  Това не са конспирации,а самата истина!!!
  Макар,че конспирацията,сама по себе си,е Истина,обвита в мъгла!!!
  Дълбоките,будни и умни хора,ще различат!!!
  Правете си изводите,но най-безпристрастно!!!

 2. Авторът трябва да чете повече и да пише по-малко В момента е на ниво неосъзнат шабес той.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *