Убийството на Хашоги или не си създавайте идоли

Време за четене: 3 минути

Снимка: Bruce Detorres

Не си създавайте идоли (особено, ако са ислямисти).

От дни Западният свят се тресе от праведен гняв. В саудитското консулство в Истанбул беше убит саудитският журналист Джамал Хашоги. Беше убит като животно, вероятно задушен, после нарязан на части, със сигурност от ударен отряд на саудитските тайни служби, от 15 души, които пристигнаха с тази цел в Турция. След нелепи лъжи, саудитците най-сетне признаха, че Хашоги е бил убит в консулството, но не признават, че не е възможно в йерархична страна, като Саудитска Арабия толкова важно нещо да се е случило без най-висшето одобрение – от престолонаследника Мохамед бин Салман. (Най-вероятно кралят не е знаел).

Най-абсурдното е глупостта на саудитците – спокойно можеха да ликвидират Хашоги по улиците на огромния Истанбул, а те го направиха в най-безумното място – собственото им консулство! Най-истинското в ужасната случка – така се решават политическите спорове в ислямския свят. Левичарите най-сетне трябва да го разберат.

Да, убийството на журналиста е варварско и възмущението на западняците и медиите им е оправдано.

Но…. винаги има „но”!

1. CNN излъга поне десет пъти за последните дни, че Хашоги е от скромен произход. Това е обичайно за CNN  – те много лъжат. От 70-те до началото на този век, западняците и медиите им изпадаха във възторг от един саудитски милиардер/търговец на оръжие, който беше буквално през ден в милиони техни домове – по тв, радио и вестници. Този херой беше възхваляван и ожалван, завиждаха му, ровеха в миналото му, питаха се как е натрупал приказното си богатство. В медиите на Западна Европа хероят беше легендарна личност и много западняци забогатяха заради него. Хероят почина миналата година на 81 години казва се Аднан Хашоги и е роден чичо на убития журналист!

2. През 80-е Джамал Хашоги отива в Афганистан да отразява войната и става приятел с Бин Ладен. Хашоги тясно се свързва с архитерориста, опитва се да го разбере и да предаде на хартия идеите му. Т.е. Хашоги на практика става медиен рупор на Бин Ладен, колкото и да е незначителен той тогава (Бин Ладен). След 11 септември 2001 г. Хашоги пише в саудитските медии, където вече е известен, че саудитците „няма да отстъпят” пред американските „искания” за „безусловно заклеймяване” и „пълно сътрудничество”. Хашоги пише:

Саудитците свързват грозните гледки в Ню Йорк и Вашингтон със случващото се в Палестина. Време е Америка да разбере последствията от външната си политика.

Извод: Хашоги е циничен анти-американец, ислямист, оправдател на най-тежкия терор в света. (Въпреки това сега най-страстните му защитници са именно американци, което е позор).

3. Хашоги, съвсем естествено беше виден член на най-старата терористична организация „Мюсюлмански братя“. Той беше неин ръководител в Саудитска Арабия, и това е от причините да напусне страната, защото там „Мюсюлмански братя“ са извън закона.

4. Хашоги съвсем естествено беше против сближаването на Саудитска Арабия с Израел, защото беше ислямист.

5. Хашоги не е никакъв дисидент – това семейството му обяви в официално изявление. Той винаги е бил близък до саудитския двор и до прословутия принц Турки Бин Файсал, дългогодишен могъщ шеф на тайните служби. Журналистът избра да отиде и беше добре дошъл в САЩ миналата година, страната, която някога не защити от най-голямото нещастие след войната.

6. Всеки ден загиват хора. В Америка всеки ден загиват американски граждани – в Чикаго всеки уикенд са убивани десетки души. В Балтимор в началото на октомври за 24 часа бяха убити 7 души. И какво беше отразяването за това в американските медии? Може ли да се сравни с отразяването за убийството на Хашоги, който не е американски гражданин?

7. През юни 1989 г. в Пекин бяха убити най-малко хиляда души, протестиращи против комунистическия режим. Отговорът на западняците беше жалък, като самите тях. Тези жалки хора никак не възразиха против комунистическите убийци, защото искаха да правят бизнес с тях. И досега го правят, бизнеса, успешно, въпреки убийците. Извод: западното лицемерие е космическо. Но има и по-лошо – западняците сега са твърди поддръжници на терористичния режим на моллите в Техеран, точно поради същата причина – искат да правят бизнес с тях, защото са алчни за петрола им. Извод: западното лицемерие е вселенско.

8. Западното лицемерие е вселенско, но и глупостта им е бездънна. Безброй фирми от Западна Европа като протест против убийството на Хашоги се отказаха от предстоящата бизнес среща „Давос в пустинята” в СА. И там незабавно се настаниха руски и китайски фирми, които явно ще сключат договори за милиарди!

9. Естествено, цялата фалшива буря е против и заради Тръмп. Западната/американската левица иска да му попречи да се сближи със Саудитска Арабия, левичарите (Европейския съюз) отлично разбират, че Саудитска Арабия, освен Израел е единственият противник на Иран, най-голям враг на САЩ в региона. ЕС иска да навреди максимално на Америка на Тръмп и затова сега обилно използва глупостта и варварството на саудитците.

10. Но ЕС има и друга близка цел – да навреди на Тръмп в много важните избори за Конгрес на 6 ноември т.г. Мисля, че тук ЕС ще се провали, въпреки, че е подкрепян от половината Америка.

11. Страховитото унищожение на Хашоги показва колко са жалки и престъпни така нар. цивилизован свят и ислямския свят. Първият свят вярва и се кланя на втория, защото е нищ и греховен, вторият прави, каквото си иска, защото… тук прибавете, каквото искате.

Сподели
Огнян Дъскарев
Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършил Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Преводач от английски език и публицист на свободна практика. Има българско и американско гражданство.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *