Виновна ли е България за войната в Украйна?

Време за четене: 3 минути

България ли е най-големият виновник за войната в Украйна? И дали въобще е виновник? Ето фактите, който се интересува, да чете и мисли. Неслучайно в американските съдилища карат свидетелите да се закълнат, че ще говорят „истината, само истината и цялата истина“.

Тъй като най-успешно се манипулира, ако говориш истината, но подбираш само тези факти от нея, които пасват на целите ти за манипулация. Питате кое не е вярно в статията? (Става дума за тази статия на Свободна Европа – „Като в клещи“. Как България помогна на Путин срещу Украйна). Всичко е вярно. Включително критиката към ГЕРБ за начина, по който бе построена тръбата през нашата територия, за договора как ще се използва и забавянето на газовата връзка с Гърция.

Има ли проблем тогава с твърдяното в статията? Има – тя не е „цялата истина“. Какво е пропуснато нарочно и умишлено?

1. България на два пъти спираше опити за „газов байпас“ на Украйна през своята територия.

Първо спря проекта „Син поток“ (правителството на ОДС с премиер Иван Костов). В резултат „Газпром“ и Русия финансираха мощна кампания срещу това правителство, а „Син поток“ се трансформира, капацитетът бе намален и тръбата кривна, за да излезе в Турция. Така бе направен байпас не само на Украйна, но и на България – ние загубихме транзитни такси за количествата, които преди това минаваха през България, за да стигнат Турция. Тръбопроводът е изграден от „Блу Стрийм Пайплайн Б.В.“ (Blue Stream Pipeline B.V.) – съвместно предприятие на компаниите „Газпром“ (Русия) и „Ени“ (Италия) със седалище в Нидерландия. Интересно… три натовски страни правят байпас на Украйна… и на кандидат-члена за НАТО България. Официалното тържествено откриване на газовата измервателна станция Дурусу (Durusu) се състои на 17 ноември 2005 г. На церемонията присъстват руският президент Владимир Путин, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и италианският премиер Силвио Берлускони. Без коментар!

2. България спря втори проект за байпас на Украйна през своята територия – „Южен поток“.

Под силен американски натиск в края на мандата си правителството на Пламен Орешарски замрази проекта. Следващото правителство на ГЕРБ – РБ го спря. В резултат Русия финансира мощна кампания срещу това правителство, а проектът бе преработен, превърна се в „Турски поток“ и тръбата излезе пак на турска територия. През България вече не минаваше природен газ за Турция, т.е. това бе байпас не само на Украйна, но и на България. Малко цитати от новините:

До 2016 г. Турция е купувала от Русия около 27-29 млрд. куб. м природен газ годишно. Приблизително половината от тях бяха транспортирани по „Син поток“, а другата половина – по Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България. Пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ намали зависимостта на Турция и южните части на Европейския съюз от транзита на газ през Украйна.

Сами сметнете какви с загубите на България от транзитни такси за пренос на около 14 милирда куб. м. природен газ през нашата газопреносна система, като имате предвид, че страната ни потребява годишно само 3 млрд. куб. м. Ето още:

„Отказът от „Южен поток“ се дължи на факта, че България не е дала разрешение за строителството, обясни Путин.“ Също така: „На 7 април 2015 г. в Будапеща външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция подписаха декларация за енергийно сътрудничество с цел създаване на „икономически жизнеспособен начин за диверсификация на маршрутите и източниците“ за транспортиране на природен газ от Турция към Европа, като представителите на петте държави се договориха да провеждат редовни срещи и да създадат експертна група за развитие на газопреносната инфраструктура.“

От тази декларация става ясно, че България ще бъде заобиколена – с приятелската помощ на две страни от ЕС и три от НАТО! Едва тогава България „кляка“ и… Ето оттук трябва да започне изложението и критиката за „Балкански поток“. От тук! Но… задължително трябва да се отбележи още един факт, който е споменат в статията, но „свенливо“ не е доразработен.

3. Енергийната политика на Германия

В това време Германия, с активното участие на други страни и компании от ЕС и НАТО, ударно построява „байпас“ не само на Украйна, но и на ред други източноевропейски страни, които също вече са членове на НАТО и ЕС. Северен поток! В статията на Свободна Европа свенливо се пропуска, че в проекта участват Русия, Германия, Нидерландия и Франция. „Северен поток“ може да пренася 55 млрд. m³ газ годишно по двете си успоредни тръби. Но не само това! Започва да се строи „Северен поток – 2“. В проекта участват Русия, Германия, Дания, Финландия и Швеция. По пропускателна способност е аналогичен на Северен поток и е проектиран да пренася 55 млрд. m³ газ годишно по двете си успоредни тръби. Капацитетът на тръбите е многократно по-голям от „нашия“ „Балкански поток“ – 110 млрд. m³ газ годишно за „северните потоци“ срещу 13 млрд. m³ годишно през България към Сърбия и т.н.

Хайде сега пак ми обяснете, че България е едва ли не най-виновната за войната в Украйна!

Сподели
Стоян Иванов
Стоян Иванов

Стоян Иванов, телевизионен водещ и разследващ журналист с 30 години опит. Разследвал е източването и приватизацията на „Нефтохим“, Слънчев бряг и още редица държавни предприятия. След публикациите му за измами при приватизацията на „Черноморски солници“ в последните дни на „правителството Виденов“ сделката е разтрогната като незаконна. На три инстанции съдът потвърждава разтрогването. Автор на разследвания за множество сделки за замяна на апетитни държавни и общински земи край морето за чукари в Сакар и Врачанско, както и за облагодетелстване на магистрати и висши държавни служители от такива сделки. Общински съветник и председател на комисията по общинска собственост в Бургас (2007-2009 г.), народен представител (2009-2013 г.) Като депутат е инициатор на мораториума за промяна на предназначението на 33 хиляди декара земеделски земи край морския бряг, заменени за терени с многократно по-ниска стойност във вътрешността на страната. Автор и водещ на предаванията „Предизвикано“ (2000 – 2009 г.) и „Дискусионно студио“ (от 2014 до днес) по ТВ СКАТ.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *