„Не щем бате Герге, искаме Коста куция“, или за националните елити

Време за четене: 2 минути

Не щем бате Герге, искаме Коста куция!„, или за националните елити (празни мисли на празна чаша от кафе).

Съгласно градската легенда по времето на „режима на пълномощията“ така викали селяните вместо „Не щем Батенберг, искаме конституция„. Така сложните за полуграмотните (че и напълно неграмотни) селяни думички като конституция ставали по-лесни за скандиране. Важното е обаче, кой е „сложил“ тези думички в устата на хората – които са ги викали напълно убедени, че искат нещо правилно (както всъщност е и било). Кои са били тези „маскари„, на които „матр’яла“ е вярвал?

Повечето от тези хора са били безспорни авторитети в обществото – хора със западно образование или самообразовали се, поборници и участници в борбите за църковна самостоятелност и национално освобождение, „луди глави„, склонни по- скоро да видят чудото, отколкото да стоят мирно.

Същите тези „лудетини“ правят тъй, че приетата Търновска конституция да е една от най-либералните за своето време, че българският княз е един от най- ограничените в своите правомощия, че даже със свободолюбието си леко разгневили руските освободители. И нека не се заблуждаваме – нашите деди хич не са били кротки и послушни – излезли под едно 500 годишно тиранично управление, на тях хич не им се е искало да си сложат едни нови „дембели“ на врата – има достатъчно добри свидетелства в текстовете на Захари Стоянов (който не е чел за „горчивите чужди ягоди“ – веднага да си го прочете).

По време на учредителното събрание (след 500! години под османска власт) – 2/3 от всички депутати владеят френски, а 1/2 от хората – френски и друг език, около 70 души са активни участници в национално-освободителното движение преди Освобождението. За незапознатите – повечето дейци на национално освободителното ни движение нито са бедни, нито са необразовани – защото гладният познава борбата само за хляба, само ситият се бори за свобода.

Та 1878 г. сме една млада нация, с неуко население която обаче има истински елит.

Сега имаме (поне на книга) едно значително по- образовано население, голяма част от което сигурно може да произнесе „непротивоконстититуционствувателствувайте“ без да се запъне, но нито си е чело Конституцията, нито особено го вълнува какво пише в нея. Водено от „елит“ голямата част от който с труд срича „конграчулейшънси„, а остатъка е потънал в псевдо интелектуални бръщолевеници на тема либерализъм, дотолкова отдалечени от „масата„, че им звучи почти като висша математика на китайски.

И така – проблема не е в „мат’ряла“ – проблема е в елита. И ако искаме да оцелеем като нация – „възраждането“ трябва да почне с елитите.

Защото по-добре „Не щем бате Герге, искаме Коста куция“ отколкото „мълчанието на агнетата„…

Сподели
Калин Димитров
Калин Димитров

Калин Димитров е магистър по история, занимава се професионално с оръжия, екипировка и подготовка вече 20 години. Съосновател на легион „Ген. Иван Колев“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *