Време за четене: 3 минути

Велислава Дърева е българска журналистка и публицистка.


Роден съм в Народна Република България, макар и в самия край на това име. И откакто съм съзнателен и слушам разговорите за политика, едно нещо винаги ми се е набило. „БСП разчита на пенсионерите, те скоро ще умрат и партията им ще изчезне„. Напразни надежди – БКП си е жива и здрава и се готви отново да печели избори.

Присъствах на представянето на книгата на Велислава Дърева „Атентатът 1925 г.: Денят, в който се отвориха портите адови“.

Мястото бе много любимата ми книжарница Гринуич, на бул. „Витоша“. Отидох с идеята, че ще има някакви хора, но намерих залата, която не е малка, препълнена. Буквално нямаше място от хора и журналисти от всякакви медии отразяваха събитието.

Академик сипеше хвалебствия за тази книга, като зад него седяха плакат на S&D – Прогресивния алианс на социалисти и демократи, партията, в която членува БСП в Европейския парламент, и плакат „Фашизмът не е мнение, а престъпление“. Същият академик силно и дълго благодари на евродепутатите и членове на БСП Сергей Станишев и Георги Пирински за финансовата подкрепа за издаването на книгата – „без която тя нямаше да бъде възможна“. В първите 10 минути на събитието се организира и активно словесно громене на „фашизма“, който настъпва в България и в Европа, като дори лидерът на историческата организация ВМРО Иван Михайлов бе наречен такъв.

dareva_1.jpg
Плакатите срещу фашизма и на S&D.

Сред говорещите на събитието бяха и проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова, които ми преподаваха в университета и никога не са крили своите политически възгледи.

Тезите им бяха, че фактологията около атентата е достатъчно изследвана от изследователи като проф. Наумов, но трябва да се търси и причинно-следствената връзка за него. И да, доста ясно показаха каква е тя за тях с хвалебствията към труда на журналистката Дърева. Единственият говорител, който избегна тежкия политически патос, беше проф. Николай Поппетров.

Какво заяви самият автор? Според Велислава Дърева причината за най-кървавия атентат в българската история и един от най-кървавите изобщо в световната история е… в правителството и властта, а не в терористичната групировка БКП, която действа под давление на чужда власт и с чужди пари против България и българските интереси. Дърева по всякакъв начин целеше да омаловажи, извини и прехвърли отговорността за организираната от БКП кървава баня на всички други, но не и на партията, която организира и плаща за събитието и книгата:

Поведението на тази власт, цялата политика на Александър Цанков е една непрекъсната провокация. Ако на тавана на храма „Св. Неделя“ е струпан взрив, политиката на управляващите в онзи момент са струпали мегатонове политически взрив в държавата, който рано или късно, ще гръмне.

dareva_2.jpg
Залата в книжарница Гринуич бе препълнена до краен предел.

Нещо повече, в прав текст и многократно бе отречена възможността атентатът да е извършен под давлението на и със средствата на Съветския съюз.

В този момент СССР върши активни опити за износ на революция в страните от Европа – Естония, Финландия, Германия, България и т.н., като целта е създаване на световна комунистическа държава със столица Москва. За сметка на това, според Дърева, отговорните за атентата чужденци не са комунистическите водачи, а „английското, сръбското и френското разузнавания“.

Друг опит за оневиняване на БКП от това нейно най-гнусно деяние бе прехвърлянето на вината само върху преките извършители Коста Янков и Иван Минков, членове на радикалното крило на партията. Нещо, което е странно, след като през всички тези години от атентата насам БКП, през всички свои преименувания, метаморфози и смени на поколенията никога дори не се извини, дори да приемем това за вярно.

Естествено, злодеянието винаги е било оправдавано от БКП и нейните казионни историци с фалша „борба срещу фашизма“. Етикетът фашист е много удобен и много лесно се лепи на всеки, който е несъгласен с комунистическите или социалистическите идеи. Естествено, това, което те наричат „борба с фашизма“ е борба с национализма и по-точно, борба с национал-социализма. Но някак национал-социалисти да са ти основен враг не звучи много добре за пропагандата, нали? Но, нека отново да цитирам Дърева:

…30 години историята се подменя – няма антифашисти, има неграмотни бандити с каскети!

Този прекрасен лапсус прекрасно илюстрира истинската история, която цялата демагогия на червените шамани не може да скрие.

Едни хора съсипаха една страна, бореща се за своето национално обединение, работеща за своето забогатяване и настигаща с бърза скорост останалата част на Европа, за да ни натресат сервилничене на чужда страна, дебългаризация, икономически упадък, разрушаване на традиционния ни морал и да създадат едно поколение, което е безнадеждно облъчено с червена пропаганда. Съсипаха живота на моите деди и родители, но няма да допусна да съсипят и моя с неадекватните си политики и с пренаписване на историята.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Мръсната червена сган срам нямат, да не говорим за тоталното изопачаване на българската и дурги истории-казано точно и ясно, до като това юдейскочервено зло диша на земята, няма оправия, няма свобода, няма сигурност, нищо няма!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *