Спрете се, за да ги спрете и тях

Време за четене: 3 минути

Снимка: Frederic Köberl, Unsplash

Европейският парламент е обезпокоен от нарастващата нормализация на фашизма, расизма и ксенофобията и призовава държавите – членки на ЕС, да забранят неофашистките и неонацистките групи, предаде пресслужбата на институцията, цитиран от Дневник.

В приетата резолюция с 355 гласа „за“ срещу 90 „против“ и 39 „въздържал се“ евродепутатите осъждат отсъствието на сериозни действия срещу неофашистките и неонацистките групи, което става причина за настоящото разрастване на ксенофобията в Европа.

На фона на тази новина човек може да си направи два генерални извода:

1. „Фашистите/нацистите“ са се върнали
2. Масово жертвите са дело на „фашисти/нацисти“

Но истината не е такава. Тя е по-различна и неудобна.

Реално примерите за нарастващ брой групи, изповядващи форма на фашизъм или нацизъм са налице, но някак никой не си задава или просто всеки отбягва въпроса: „Защо?“.

Хубавото на този въпрос е, че той търси причината – главният източник на случващото се, а в момента, за да пребъде Европейският съюз и за да не се изражда в умопобъркана и криворазбрана левичарщина, е най-добре да се зададе.
Призивите за свободно преминаване на бежанци, безконтролно влизане, отваряне на граници и виковете пред гарите в Германия доведоха до това, което в момента се случва: хора, дошли от места, където думите „закон“ и „обществен ред“ не съществуват или се знаят от малцина, да вилнеят по улиците на даден  град. Те са гладни, нямат пари, нямат работа и някак намират в ума си причина за всичко това виновен да бъде европеецът, който се прибира със семейството си или с приятели. Нападат го (най-често с нож), взимат каквото могат и бягат. А след няколко дена, когато плячката свърши – отново. Но те са „жертва“ и „трябва“ да ги разберем.

Именно до това доведе левичарската политика на Европейския съюз. До такива примери, до такива тълкувания за „жертва“. А когато не си съгласен с тази политика си обявяван за:

– Фен на Путин (и то платен)
– Ксенофоб
– Расист
– Фашист
– Нацист

Обществото те заклеймява като консерватор и ти изтъква теории, базирани на лъжи за консерваторството. И някак навсякъде се крещи „ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ“, макар този ближен да е с нож в ръка и да те гледа с поглед на човек, вдишвал цял ден лепило „Кале“.

А когато „изведнъж“ се случи нещо ужасно, всичко потъва в тишина. Ето последния случай:

„Нелегални имигранти са задържани убийството италианска тийнейджърка в Рим. Мъжете (на 24 и 26 години) са пребивавали в Италия незаконно. Африканците са признали, че са отвлекли 16-годишната Дерези Мариотини, завели я в изоставена къща в район на града, известен като свърталище на наркомани. Там те са дрогирали, изнасилили и убили похитената тийнеджърка.“

Тишина. Не само защото случилото се е изключително брутално и ужасно. Не само защото се е случило с момиче на 16 години. А защото усещаш как и ти с твоето мълчание си допринесъл за това Европа да се превърне в разграден двор.
А след тишината идва гневът, който пък поражда желание не за справедливост, а за възмездие. Така групичките се сформират, а на забравени крайни идеологии се вдъхва нов живот.

Либерализмът няма да накара консерватизмът да изчезне. Той само може да го засили и да го върне (с всичките му форми) като противовес на различните либерални форми и разбирания. А нашият Европейски съюз нагазва все повече в необмислени идеи. Някак забранява крайните десни формации, но не забранява крайните леви формации. Защо? Нима крайните леви формации не са толкова опасни, колкото крайните десни ли? Ако зададете този въпрос на Брюксел ще ви кажат, че левите идеи няма как да се развият толкова крайно, колкото десните, но историята показва друго.

Не се учудвайте, че десните партии печелят все по-убедително. Не се чудете и защо популизмът на десните формации (като например в Италия) бере плодовете на успеха. Така се получава, когато либерализмът се самозабрави – той просто подготвя и разстила червения килим за кафявите ризи и ботуши и му дава сигнал – „Заповядай. Излез.“.

Силно се надявам хората да спрат с апатията към случващото се, колкото и да е трудно това. Защото това, което е станало в Италия, утре може да стане в България. Силно се надявам и Европейският парламент да се вслуша в хората, а не да играе ролята на социален инфлуенсър, налагащ умопобъркани глупости.

А дотогава не забравяйте: всеки един режим в своята крайност е престъпен за човечеството. Дори и либерализмът.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

2 Comments

  1. КОМУНИСТИТЕ от БКП / БСП – избесени с главите надолу , барабар с Червеното им котило , като техните събратя в УНГАРИЯ – 1956 г……. ! САМО тогава БЪЛГАРИЯ ще върви напред и нагоре ……..!!!

  2. В хаоса на 21 в. думата Расист,ще е свещена,запомнете го-Амин,така да бъде!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *