Защо националистите трябва да са против ВНС сега

Време за четене: 4 минути

Корица на Конституцията на Република България от 1991 г. Източник: ДА „Архиви“


Погледнете картата на България. Доволни ли сте? Вероятно не – искате да е по-голяма. А искате ли да е по-малка? Ако следите Микротрибуна във Фейсбук, явно не. Затова четете внимателно и не се разочаровайте от дългия текст. Ще прочетете нещата, които „умните хора от телевизора“ ще Ви спестят.

1. Сега Ви пробутват залъгалките със съдебната система, броя на депутатите и… правомощията на министъра на правосъдието.

Бъде ли свикано Велико народно събрание обаче, всичко започва от начало за всички – както за нас, така и за тези против нас. Няма ограничения, няма теми табу, няма неприкосновени принципи. Не знам дали посочените от премиера Бойко Борисов предложения ще намерят някаква реализация, но съм убеден, че много други ще бъдат осъществени.

2. Политически привидения  и активни политически субекти (последно тази идея видях в програма на коалиция „Нова Република“) ще започнат да Ви говорят напоително за децентрализация и местно самоуправление.

А всъщност (вероятно без дори да го осъзнават), ще казват едно – автономия. Ще Ви заобясняват как местните проблеми трябва да се решават на местно ниво. На Вас ще Ви звучи добре, а на едни хора в Кърджали, Разград и Шумен ще им дойде направо дюшеш.

Главната и сочена за „прогресивна“ идея е областните управители да се избират пряко от населението на областта. Идеята на тази институция обаче съвсем не е местно самоуправление, а точно обратното. Чрез нея се гарантира унитарния характер на държавата, защото областната управа провежда политиката на националното правителство на местно ниво и упражнява контрол върху местните власти.

На практика едни от малкото управленски фигури с български имена (невинаги!) в споменатите области са именно областните управители. А сега помислете, когато на това население (което 30 години бетонира ДПС в местната власт и парламента) се даде възможност да избира областния си управител, #кой (граматическата грешка е умишлена) ще изберат.

Общините ще са техни, управлението на областта ще е тяхно, ако идеите на Слави за пряк избор на магистрати намерят подкрепа (все пак ще може да ги заяви в рамките на ВНС), и съдът и прокуратурата ще са техни. Нужно ли е да Ви посочвам следващата стъпка?

Струва Ви се преувеличено? Тогава вижте становището на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с предложението на Борисов. Становище, което представлява цитат от старо изявление на почетния председател на партията Ахмед Доган.

3. Всъщност горното е програма минимум в тази насока. Програма максимум включва понятия като мултиетническа държава, колективни права и сецесия.

Добре известен факт е, че при изработване на действащата Конституция, народните представители са били подложени на изключително сериозен натиск. Всякакви външнополитически фактури са бабували на документа, като особено настоятелен в исканията си, конкретно по Глава Първа, е бил американският посланик. И определено не остава доволен от категоричното звучене на крайния текст по отношение на националния и унитарен характер на държавата.

Днес САЩ имат неимоверно по-силно влияние в страната и също така американският политически елит пропагандира либерален екстремизъм дори в собствената си държава.

Тенденцията в ЕС, от който сме част отдавна, е същата.

От друга страна, имаме прецедентите по дезинтегриране на национални държави като Косово, Северна Македония и Крим.

И най-важното – имаме Република Турция с многократно по-голямо влияние в целия регион и с открито експанзионистична и покровителствена политика спрямо мюсюлманските общности по света.

Вярвате ли, че България и обществото ни имат ресурси и решителност, подобни на тези, които прояви Испания, за да удържи сепаратистките тенденции? Особено в тази международна среда? Аз не вярвам.

Най-вероятният сценарий е възпроизвеждане на основните положения от конституцията на Северна Македония. С тази разлика, че в Македония, за да се стигне до настоящата ситуация, бе водена война. Ние най-вероятно ще допуснем това по мирен път:

– текстът относно традиционната религия в страната ще изчезне „от раз“ – тук адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ Ви обяснява по-конкретно;

– българският език вероятно ще остане официален, но не единствен – първоначално само в областите със „смесено“ население, а с ускоряване на процеса на „смесването“ и в цялата страна;

– от забраната за автономни територии в настоящата Конституция (чл. 2, ал. 1) ще бъдат предвидени изключения или, по-вероятно, тя тихомълком ще отпадне изцяло;

4. Отново под натиска на външни фактори, из университетските аудитории и сред „гражданските“ движения ще се появят прогресивни люде, които ще заявят, че в XXI век концепцията за брака не може да е толкова ограничаваща и разнополова, както разяснява отново адв. Хаджигенов.

Вероятно покрай този текст ще попаднат и други, които трайно да интегрират в правната ни система всички разновидности на „съвременната сексуалност“.

5. Упражняващите икономическа и политическа власт, т.нар. „задкулисие“, ще се погрижат да преформатира според своите виждания и интереси действащата политическа рамка.

Тази клика може да е всякаква и да бъде критикуване за множество свои грехове, но не позволи установяването на диктатура или авторитарен режим от източен тип, каквато се наблюдава в някои бивши съветски републики.

Силовашката политическа линия, персонифицирана в настоящия премиер и, нека не се лъжем, и в сегашния президент, ще започне да популяризира „предимствата“ на президентската република, които днес виждаме реализирани в Беларус.

Евентуалното възприемане на безумната идея за пряк избор на главен прокурор (а евентуално и на друг магистрати) ще даде възможност на българския народ да прояви мъдростта си в пълнота и да облече в тога хора като Ценко Чоков.

6. Въображението ми със сигурност е неспособно да предвиди и много други конституционни новости, които би ни предложил хипотетичният състав на това ВНС:

– ГЕРБ

– БСП

– ДПС – с поне 1/3 по-силен резултат, т.к. сред социолозите няма спор, че към момента те умишлено задържат изборните си постижения. Но за реализиране на хоризонтите по т. 2. и 3. ще играят ва банк.

– хипотетична друга турска партия, щедро финансирана и всячески подкрепяна от администрацията на Ердоган;

– руска партия, която ще бъде посочена от ГРУ (изборът им е голям), за да мобилизира целия русофилски вот, а за целта ще получи финансова и организационна подкрепа по всички линии;

– партията на Слави Трифонов с популистката ѝ платформа, която в един момент може да предвиди и избор на шерифи;

– ултралиберален алианс от формации, спонсорирани и подкрепени от държави като САЩ, Холандия и Норвегия;

– и т.н.

7. Значителна опасност генерира и нивото на специалистите и най-вече юристите, които ще работят по конкретните текстове.

В последните години страната ни изпитва затруднения да изпраща достатъчно компетентни юристи в институции като Съда на ЕС и Европейския съд за правата на човека.

Равнището на законодателния процес е под всякаква критика и вероятно по-ниско е било само непосредствено след 9-и септември.

И да – Данаил Кирилов е министър на правосъдието.

Както виждате, перспективите при едно ВНС в настоящия момент са повече от негативни за нацията ни. Единственото обнадеждаващо е, че сякаш БСП, „Демократична България“ и президентът не се хванаха на този покер ход на Борисов и поне първоначално се обявиха против него.

Също така конституционалисти заявиха, че ВНС не е необходимо за измененията относно съдебната власт.

На база предложеното до момента се оказва, че ВНС е необходимо единствено за популисткото решение за намаляване на броя на депутатите. Решение, което впрочем обслужва строго партийните интереси на ГЕРБ, защото би затруднило още повече достъпа до парламента за малките политически играчи.

Да видим какво ни очаква в следващото действие.

Сподели
Микротрибуна
Микротрибуна

"Силно любят и мразят." Принципите са им по-важни от текущите идеологически постулати. Вярват в Realpolitik, определяна от един-единствен вектор: добруване на българщината във всичките ѝ еманации. Търсят резултати за общото, а не за имената си, които не са и нужни, за да се качиш на Микротрибуната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *