Първото производство на сирене е отпреди 7000 години – в Полша

Време за четене: 3 минути

Снимка: iam_os, Unsplash

Първото недвусмислено доказателство за това, че хората от праисторическата северна Европа са правели сирене преди повече от 7000 години е описано в проучването на международния екип от учени от университета в Бристол, публикувано в списание Nature.

Анализирайки мастните киселини от неглазирани грънци, пронизани от малки дупки, изровени при археологически разкопки в Полша, изследователите показаха, че в тези керамични съдове са зреели млечните продукти.

Нещо повече, външният вид на ситата, близки по форма на модерните цедки за сирене, дава убедително доказателство, че тези специализирани съдове са били използвани за правенето на сирене.

Преди това изследване, остатъци от млякото са били намерени в по-ранни разкопки в Северозападна Анатолия (преди 8000 години) и в Либия (преди близо 7000 години). Въпреки това е било невъзможно да се установи дали млякото е било използвано, за да се произведат видове сиренa.

Изследователите от звено органична химия в университета в Бристол, заедно с колеги от Принстън (САЩ), Лодз, Гданск и Познан (Полша), изследвали неглазираните грънци от региона на Куивиа (Полша) датиращи отпреди около 7000 години. Те са били приемани за цедки за сирене от археолозите за повече от 30 години, заради малките дупчици по повърхността на откритите фрагменти. Всъщност тези археологически фрагменти изглеждат като модерни цедки за сирене.

Учените изследвали мастните киселини, останали в структурата на керамиката с помощта на липиден биомаркер и анализ със стабилни изотопи. Оказало се, че ситата са били използвани точно за производство на млечни продукти. Също така останки от мляко били открити в неперфорирани грънци, които навярно са били използвани заедно със ситата.

В сравнение, анализите от неперфорираните грънци (готварски съдове или бутилки) показват, че те не са били използвани за обработка на мляко. Присъствието на мазнини от мъртви преживни животни в кухненските съдове е доказателство, че са служили за приготвяне на месо, докато наличието на пчелен восък в бутилките предполага, че грънците са били запечатани, за да съхраняват вода.

Ситов фрагмент от глинената яма в северна централна Полша, който беше подложен на анализи на остатъчните количества липиди. Снимка: Mélanie Salque
Ситов фрагмент от глинената яма в северна централна Полша, който беше подложен на анализи на остатъчните количества липиди. Снимка: Mélanie Salque

Освен това анализът на различни керамични съдове, открити в една област, за пръв път доказва, че различните видове грънци са били използвани по различен начин. Ситата (и навярно купите) са били използвани за направата на сирене, готварските съдове – за приготвяне на месо и запечатаните бутилки – за съхранение на вода.

Обработката на млякото, по-специално производството на сирене, е от решаващо значение в ранните селскостопански общества, тъй като позволява складиране на млякото в стабилна и лесна за транспортиране форма. И най-важното, превръща млякото в лесносмилаема храна за ранните праисторически фермери.

Мелани Салке, докторант в университета в Бристол и един от авторите на доклада, заявява:

Преди това проучване не беше ясно дали добитъка е бил отглеждан за мляко в северна Европа преди около 7000 години. Въпреки това, наличието на сита сред намерената в региона керамика се смята за доказателство, че по тези места са били произвеждани мляко и дори сирене. Разбира се, тези сита може да са били използвани за прецеждане на какво ли не – извара от суроватка, бульон от месо или мед от пчелни пити. Ние решихме да тестваме хипотезата, че се е произвеждало сирене, като анализирахме липидите останали в керамичната структура на ситата.

Наличието на млечни остатъци в цедилките (които изглеждат като модерните филтри за сирене) представлява най-ранното доказателство за производство на сирене. Досега най-ранните доказателства за направата на сирене бяха предимно иконографски, т.е. стенописи, показващи обработка на мляко. Датировката им е няколко хилядолетия по-късна от тази на цедилките за сирене.

Питър Богучи един от съавторите на новото проучване и застъпник на хипотезата на цедилката за сирене от близо 30 години, отбелязва:

Освен, че доказва, че хората са правели сирене преди близо 7000 години, тези резултати служат като доказателство за консумация на млечни продукти с ниско съдържание на лактоза в Праисторически времена.

Производството на сирене позволява да се намали лактозата в млякото, а ние знаем, че по това време повечето хора са били нетолерантни към лактозата. Да се прави сирене е особено ефективен начин да се използват хранителните предимства на млякото, без риск от заболяване заради лактозата.

Лидерът на екипа от Бристол, професор Ричард Евърсед, добавя:

Наистина е удивително колко много можем да научим от едни древните мазнини, запазени в антична керамика. Те хвърлят светлина върху примитивната човешка диета и хранително производствените технологии на древните хора.

Изследването е финансирано от 7th EU framework Marie Curie Initial Training Networks (FP7-ITN-215362-2) и Natural Environment Research Council (NERC) на Великобритания. Оригиналната публикация.


Библиография

  1. Mélanie Salque, Peter I. Bogucki, Joanna Pyzel, Iwona Sobkowiak-Tabaka, Ryszard Grygiel, Marzena Szmyt, Richard P. Evershed. Earliest evidence for cheese making in the sixth millennium bc in northern EuropeNature, 2012; DOI: 10.1038/nature11698

Превод: Естервина Ариас

Преводът е част от кампанията на „Война и мир“ за подобряване на познанието на чужди езици. Ако искате да подобрите своя английски или немски език и уменията си да превеждате, свържете се с нас.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *