Гените са ключът към академичния успех

Време за четене: 2 минути

Снимка: Vasily Koloda, Unsplash

Родителите винаги се притесняват дали децата им ще се справят добре в училище, но те най-вероятно са били родени с повечето от това, което ще им е нужно, за да постигнат успех в живота, пише списание Phys.org.

Проучване, публикувано в научното списание npj Science of Learning от изследователи от The University of Texas в Остин и King’s College London обяснява забележителното влияние на гените върху академичния успех от 1 до 12 клас. В продължение на много години науката свързваше постиженията в образованието с житейските посоки, като например вид заетост, здраве или щастие.

Но ако справянето добре в училище предполага по-добър начин на живот, тогава какво предполага колко добре някой ще се справи по време на училището? Маргерита Маланчини, следдипломен сътрудник по психология  в Центъра за изследване на населението към Университета в Остин, щата Тексас, коментира:

Около две трети от индивидуалните различия при училищните постижения се обясняват с разлики в детското ДНК. Но по-малко се знае за това как тези фактори допринасят за академичния успех на индивида по време на неговото обучение. Академичните постижения се движат от редица  когнитивни и некогнитивни белези.

Преди това проучванията ги свързват с личността, поведенчески проблеми, мотивацията, здравето и много други фактори, които са частично наследствени“.

Понякога обаче се променят оценките, като например се наблюдава спад в оценките между основното и средното училище. Тези промени, споделиха изследователите, могат да бъдат обяснени до голяма степен от несподелени фактори на околната среда.

„Нашите открития трябва да предоставят допълнителна мотивация за идентифициране на децата, които се нуждаят от интервенции възможно най-рано, тъй като проблемите вероятно ще останат по време на учебния процес“, заяви Римфелд.


Библиография

Kaili Rimfeld et al, The stability of educational achievement across school years is largely explained by genetic factors, npj Science of Learning (2018). DOI: 10.1038/s41539-018-0030-0

 Превод: Марио Пендов

Преводът е част от кампанията на „Война и мир“ за подобряване на познанието на чужди езици. Ако искате да подобрите своя английски или немски език и уменията си да превеждате, свържете се с нас.

Сподели
Война и мир
Война и мир

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *