През 2022 г. България е сред най-безопасните страни в Европа

Време за четене: 4 минути

Снимка: Maxim Hopman, Unsplash


Ако човек гледа новинарските емисии в България или чете водещите заглавия от онлайн издания, ще в главата ни се заражда една картина – в България е ужасно, чудовищно, нетърпимо зле. Реалността, парадоксално, е обратната – по отношение на битовата престъпност България всъщност е от най-безопасните страни в Европа!

Излязоха новите данни на Numbeo за най-опасни градове в света за настоящата година. Естествено, не са проучвани абсолютно всички градове, а само големите, но пак дава някаква картина къде е относително по-безопасно да се живее или да се ходи като турист.

Топ 10 най-опасни градове в света през средата на 2022 г. са:

  1. Каракас, Венецуела
  2. Претория, Южна Африка
  3. Селая, Мексико
  4. Сан Педро Сула, Хондурас
  5. Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея
  6. Дърбан, Южна Африка
  7. Йоханесбург, Южна Африка
  8. Кабул, Афганистан
  9. Рио де Жанейро, Бразилия
  10. Натал, Бразилия

В топ 20 има и доста американски градове – Балтимор (15), Мемфис (18), Албъкърки (27). Ще ви оставя да се чудите какво ли в демографията им ги приближава толкова близо до Латинска Америка и Африка като опасност. Жокер – не са българските емигранти там.

Най-опасен от европейските градове е Брадфорд, Великобритания, на 26-то място. Следват отново английските градове Ковънтри (38-мо място, изпреварил с едно столицата на Сирия Дамаск. Припомням, че в Сирия има гражданска война вече над десетилетие), френския Нант (47) и Алмати, най-многолюдния град в Казахстан (53).

България и българските градове са значително по-надолу в класацията. Най-опасният град в България е столицата ни, София, класирана на 246-то място, като много по-опасни за живота и здравето са почти всички други големи градове в Европа, а за света да не говорим. Веднага пред София в класирането са Хамбург, Геноа и Берлин, със сходни оценки.

Другият български град в класирането е Варна, на 299-то място.

Пред София и с много повече престъпления са

– британските Лондон, Манчестър, Белфаст, Глазгоу, Лийдс, Шефийлд, Ливърпул, Нотингам;

– шведските Стокхолм, Малмьо, Гьотеборг;

– германските Берлин, Франкфурт;

– френските Париж, Бордо, Лион, Рен, Гренобъл, Лил, Монпелие, Ница, Марсилия;

– белгийската столица и седалище на ЕС Брюксел;

– италианските Рим, Палермо, Милано, Торино, Бари, Наполи;

– норвежкият Кристиансанд;

– испанските Барселона и Билбао. Интересното е, че столицата Мадрид е много назад в списъка, чак на 367-мо място;

– ирландските Дъблин и Дрогеда;

– руските Екатерининбург, Новосибирск, Уфа, Ростов на Дон. Тук отново виждаме феномена столицата Москва, както и вторият град Санкт Петербург да имат по-ниска престъпност и съответно са на 295 и 274 място в света.

– беларуският Минск;

– казахстанският Алмати. Отново столицата Астана (бивш Нурсултан) е по-безопасна и е на 338-мо място;

– молдовският Кишинев;

– украинските Киев, Харков, Одеса;

– балканските градове Констанца, Крайова, Истанбул, Тирана, Скопие, Подгорица, Солун.

Като цяло, статистиката за Европа сочи за следното – водещи фактори даден град да бъде опасен е да бъде многолюден и да има множество различни граждани. Разнообразие и близост често водят до конфликти, казва ни науката.

На този фон България и най-многолюдните ни градове стоят много, много добре. Няма да се уморя да ви повтарям – в България живеем доста добре, на фона на целия останал свят. И да, в много отношения живеем и по-добре от формално по-богатите от нас страни.Другата тенденция, която ясно се откроява е, че по-монолитните страни от Източна Европа, които не са чак такива фенове на модерната идея за мултикултурализма и масовата миграция от Третия свят – или не са в състояние на война, сякаш се справят значително по-добре.

Картата показва страните в Европа с градове, в които има регистрирани повече престъления спрямо София. Мярката е според Индекс на престъпността по градове 2022 г. в средата на годината на Numbeo. Натиснете за цял размер.

Изводите ви ми се струват странни? Или може би се съмнявате в достоверността на Numbeo? Нека видим какво показват данните на една от най-уважаваните статистически институции, Евростат, спонсорирани и направени по поръчка на Европейската комисия.

България има значително по-малко грабежи, регистрирани от полицията като престъпления на сто хиляди жители, 2020 г. В България нивото е 14.4 на 100 000 души, при средно 40.8 за ЕС, или три пъти по-безопасно от средното ниво за съюза.

Първенците в тази класация са Белгия (102.2 на 100 000 души), Испания (95,6), Португалия (87,2), Швеция (85,3).

Пред нас по кражби и грабежи са също така Люксембург, Нидерландия, Германия, Финландия, Италия, Франция, Ирландия, Дания, Литва, Малта, Австрия, Испания, Гърция, Румъния, Латвия, Хърватия – и това са страните-членки от ЕС.

Извън ЕС с повече кражби са и в изключително богатите и уредени страни Швейцария и Норвегия.

Картата показва страните с повече и по-малко престъпления на глава от населението спрямо България. Мярката са грабежи, престъпления, регистрирани от полицията, на 100 000 жители, 2020 г. Източник: Европейска комисия, Евроста. Натиснете за цял размер.
Картата показва страните с повече и по-малко престъпления на глава от населението спрямо България. Мярката са грабежи, престъпления, регистрирани от полицията, на 100 000 жители, 2020 г. Източник: Европейска комисия, Евростат. Натиснете за цял размер.
Представените в тази статия статистически данни се основават на официални данни за регистрираните от полицията престъпления (криминални деяния) в Европа в периода 2008-2020 г. Резултатите обхващат Европейския съюз (ЕС), страните от ЕАСТ, както и страните кандидатки и потенциалните страни кандидатки.

Броят на регистрираните от полицията престъпления варира значително в ЕС, дори спрямо броя на населението, поради различните закони, практики за регистриране и докладване на полицията, които влияят на сравнението. Престъпленията се класифицират в съответствие с Международната класификация на престъпленията за статистически цели (ICCS). Следва да се прилагат методологии за преброяване на престъпленията и лицата. Съответствието на държавите с класификацията на престъпленията и методологиите за преброяване е обяснено в общите метаданни и метаданните за държавите, както и в метаданните за регистрираните от полицията престъпления.

Допускам, че част от причината за толкова доброто ни представяне се корени в следните няколко факта:

– мнозина не отиват в полицията, за да регистрират кражбата на нещо тяхно, тъй като не вярват в разкриваемостта. Но сходна липса на вяра съм убеден, че има и в други страни.

– по-вероятно професионалистите-крадци, джебчии, взломаджии, джамбази и прочие специалисти в отнемане на частна собственост са се ориентирали към по-богатите страни, за да упражняват там „занаята“ си. Тук са останали по-некадърните им събратя и сестри.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *