Социалните протести днес – deja vu от 2013

Време за четене: 3 минути

На няколко пъти военни димки, които опушваха целия площад, влизаха в употреба от протестиращите.

Завръщам се след 4-часова обиколка на центъра покрай два протеста. Единият – на протестантите, които се борят за това техните църкви да не бъдат затворени и да не им се намеси държавата. Но за тях ще Ви разкажа друг път. Същевременно, в София имаше и друг протест, с който обиколих доста. Пак 5000 души, само че част от национален протест. В Троян били 100 души, един арестуван. В Разлог протестирали „за водата“. В Благоевград блокирали Е79. В Пловдив били няколко хиляди. В още други градове са били още няколко хиляди.

Логото на "Сила", протестиращи преди години против високите цени, можеше да бъде видяно на много от автомобилите от шествието.
Логото на „Сила“, протестиращи преди години против високите цени, можеше да бъде видяно на много от автомобилите от шествието.
Протестиращите обиколиха няколко пъти центъра на града, спирайки се пред основни политически сгради и символи.
Протестиращите обиколиха няколко пъти центъра на града, спирайки се пред основни политически сгради и символи.
Протестиращите поставиха "златен трон" с тиква пред Парламента с искане за оставка на Бойко Борисов.
Протестиращите поставиха „златен трон“ с тиква пред Парламента с искане за оставка на Бойко Борисов.

Какво искат тези хора?

Искат разни неща – минималната работна заплата да стане 750 лева, минималната пенсия да стане 350 лева. Подкрепят майките на децата с увреждания, които искат… вече и аз не знам какво, освен оставката на Валери Симеонов. Искат по-ниска цена на бензина и газа, но не искат шистов газ и нефт, не искат и разбиване на руския монопол. Към тях скоро ще се присъединят и таксиджиите, чувам от доверени източници.

А какви хора видях аз днес, с очите си, на протеста? Видях хора, членове на младежкото БСП, членове на „23 септември“, членове на комунистическата партия „Че Гевара“, членове на мото-клуб „Нощни вълци“ (да, същите онези, на Путин рокерите), хора от агитката на „ЦСКА“ от София и от агитката на „Левски“ от Перник. Това са хора, които през последните 10 години аз съм виждал многократно по какви ли не поводи и познавам лицата им. Един от протеста пък крещеше, че „вчера бях в Москва, там бензинът е по 30 стотинки!„. И, странно, той беше от хората, които казваха на шествието накъде да върви…

Видях и как протестът бе съставен основно от млади, здрави и прави мъже, които биха могли лесно да се сбият с полицията. Чух и за организацията на този протест, който е обхванал цялата страна. Приятел, пътуващ по Е79 днес казва, че колите на протеста са били десетина, карайки с 10-15 километра в час, създавайки тапа и така пречейки на хиляди шофьори да стигнат до техните си работи. С други думи, целят да създадат илюзия за масовост и всенародна подкрепа.

Видях и това как цифром и словом 100 души блокират „Орлов мост“ и площад „Софийски университет“ в час пик в продължение на часове, а полицията дори не им прави забележка и не прави и най-малък опит да ги премести, за да освободи колоните задръстване. Когато протестирахме през 2012 и през юни 2013 г., същата тази полиция гонеше и биеше хилядите граждани блокирали същите тези места. Което, естествено, ме кара да се замисля тежко за това що за събитие наблюдаваме?

Иначе, протестът против високите цени на горивата сам по себе си е справедлив и на място. Въпросът е – адресира ли се истинският проблем, а именно високите акцизи върху горивата, както и монополното положение на руските компании, които дерат българския народ и купуват наред политици и общественици, за да си осигурят доминантна позиция на пазара? Не видях никой да адресира този проблем, нито пък отказът на правителството ни да разработва собствени източници на горива в страната ни след протести на малобройни, но гласовити „еколози“.

Иначе, този филм с протестиращи го гледах веднъж на живо през февруари 2013 г. Не ми хареса никак. Не искам да се повтори. А очевидно другата събота и неделя ще видим нов тур. А февруарските протести от 2013 г. започнаха точно така – седмици наред уж справедливи искания с по стотици хора, после масови протести, после сблъсъци с полицията, после БСП на власт. И накрая икономиката ни пак беше съсипана, макар и само за една година на власт.

Още снимки от протеста:

Блокиралите в продължение на часове площада пред Софийския университет бяха не повече от 100 души.
Блокиралите в продължение на часове площада пред Софийския университет бяха не повече от 100 души.
Мотохоподът против високите цени на горивата на жълтите павета.
Мотохоподът против високите цени на горивата на жълтите павета.
Имаше и доста мотористи.
Имаше и доста мотористи.
От целия протест най-щастливи бяха децата, които караха колела и скейтбордове по празните булеварди.
От целия протест най-щастливи бяха децата, които караха колела и скейтбордове по празните булеварди.
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.