Предсказанията на Ванга – умела измама

Време за четене: 3 минути

Снимка: thierry ehrmann

Вярата в предсказания за бъдещето понякога удря и иначе рационални хора, като ги кара да се разделят с немалки средства. Други пък намират вярата в подобни неща за едва ли не безобидна. За мен винаги е било интересно как е възможно някой да предсказва бъдещето и да не създаде невероятно добър живот за себе си, използвайки дарбата си, вместо това обричайки се да гадае за другите. Интересно ми е и да чета предсказания за бъдещето, когато вече са отминали – „Светът ще свърши 2012 г., маите го предсказаха!„.

Но нека да обърнем внимание на един наш си, местен феномен, който периодично се радва на нови публикации както у нас, така и в чужбина. Става дума, разбира се, за баба Ванга. Липсата на ясновидска дарба на македонката Вангелия Гущерова показана нагледно:

2010 г. – Трета световна война. Започнала уж през ноември 2010 г. А причината е, че са убити четирима президенти през 2008 г.

2011 г. – Северното полукълбо на Земята е необитаемо заради радиоактивност. А мюсюлманите избиват малкото останали европейци с химическо оръжие.

2016 г. – Нас вече ни няма, понеже мюсюлманите ни доизбиха и Европа вече е почти безлюдна.

2018 г. – Новата световна държава е Китай, а развиващите се страни са се превърнали от експлоатирани в експлоататори.

vanga.jpg

Разбира се, горното е просто едно популярна изрезка, циркулираща в интернет, както и в доста книжарници, вестници, апокрифни места огромен брой хора четат, споделят и дори дописват предсказания на Ванга. Нейната „слава“ излиза от страната ни, като особено силно вярват в нея хора от Русия, но се намират и в доста други страни вярващи.

Ползвам думата вярващи, защото вярата в оракули и проророци е древна и е изпитано средство на определени хора, за да натрупат богатство, власт и влияние. И ако някога оракули като Делфийския[1] такъв са прилагали този тип действия с по-примитивни начини[2], то модерността много е улеснила злоупотребата с лековерните.

В случая на Ванга става дума за комунистическите тайни служби, които са търсели всякакви методи за контрол над населението. Държавна сигурност (ДС) е давала информация на Ванга за хората, които са я посещавали. Ето защо тя е познавала на голяма част от тях и те са си тръгвали с усещането, че казаното е някакво висше откровение. По време на комунистическата диктатура държавата е имала подробни досиета, обхващащи почти всичко за всеки и така относително лесно може да се получи чудесен „феномен“.

Агентската мрежа на ДС обхваща наистина огромни маси хора, описани от народа ни във вицове като сватба, на която гостите са наредени „роднина-милиционер„. За пътуване до граничния Петрич се изисква пътен лист. Веднъж издаден с дата и цел, то вече се знае накъде си се запътил. Звънят й по телефона и казват другарят X от Пазарджик чака при теб. Те имат едно дете в семейството, майка му работи в цех за дрехи и т.н. Когато е „готова“ с информацията „отгоре“, Ванга вика другаря „Х“ от Пазаржик и естествено му познава.

Мога да допусна и с голяма степен, че и от своя страна Ванга е била длъжна да докладва какви са намеренията и тайните на съответния оперативно интересен другар за бъдещето, какви планове има за емиграция, любовни връзки, служебни отношения и т.н.

Това е великолепен номер на ДС, който граничи с цинизъм (особено когато става въпрос за болести). ДС е имало достъп до диагнозите на обикновените хора и на оперативно интересните другари. Дори самият лекар да е бил коректен и да не е снасял на ДС, агентът (сестра, ренгенов лаборант, санитарка), прикрепен към клиниката е докладвал какво пише в картона на еди-кой си. По този начин могат да бъдат управлявани много хора, защото здравето е най-ценното, което има човек.

Останалите послания от рода „България ке се оправи, като се обединят сини, червени и зелени„, „Чакай от околните същото, което си направил и ти за тях, това е точно така, от мен да го знаеш“ и „Иди си в къщи и си сипи светена вода“ и много други са в репертоара на абсолютно всеки друг шарлатанин, гледач, маг и измамник.

Библиография

[1] Огнян Радев, Лекции по антична култура, изд. Макрос, София, 2018 г., 44 стр.

[2] J.Z. De Boer, and J. R. Hale. “The Geological Origins of the Oracle of Delphi, Greece,” in W.G. McGuire, D.R. Griffiths, P Hancock, and I.S. Stewart, eds. The Archaeology of Geological Catastrophes. (Geological Society of London) 2000. Popular accounts in A&E Television Networks. History Channel documentary Oracle at Delphi, Secrets Revealed, 2003, and in William J. Broad, The Oracle: The Lost Secrets and Hidden Message of Ancient Delphi. (New York: Penguin) 2006.

Facebook Comments

3 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.