Средновековните българи са знаели, че Земята е кръгла

Време за четене: 2 минути

Сред модерните хора е масово разпространено вярването, че всички хора в миналото са мислели, че Земята не е кръгла, а плоска. Поглед върху старобългарската литература ни показва, че това не е фактологично вярно.


„Някои, които задълбочено са изучавали астрономия, казват, че Слънцето е многократно по-голямо от самата Земя, а земното кълбо (в старобългарския оригинал „земния кръг“ ) е два пъти по-голямо от Луната. Обиколката на Земята е 252 хиляди стадии ( = 46 600 км)“. Днес ние знаем с точност, че обиколката на планетата земя е 40 075 км.

Това пише (компилира от гръцки източници) в началото на Х век българинът Йоан Екзарх в своя „Шестоднев“, показвайки ни, че на Изток древното знание, че Земята е кръгла никога не е умирало. Напук на глупостите за костенурки или слонове, на които уж се крепял светът. „Шестоднев“ е известно произведение на българския средновековен книжовник Йоан Екзарх Български, представител на Преславската книжовна школа, така че можем да допуснем, че това познание не е било непознато минимум сред образованите българи и елини.

Но същото знание изглежда е било съхранено и на Запад, поне в определени кръгове.

В противен случай папа Александър VI нямаше през 1494 г. да раздели света между Испания и Португалия, разрязвайки го на две като ябълка. И две години по-рано Колумб нямаше да отплава на запад с идеята да достигне Индия от изток. Което успява да стори Магелан чак през 1522 г., доказвайки, че Земята е кръгла.

Пишейки това, се сещам и за „Утрото на магьосниците“ на французите Луи Повел и Жак Бержие, които посвещават цяла глава от книгата си на темата за древните знания, умишлено държани в тайна от широките маси с цел запазване на власт или предпазване на света от непредвидими бедствия и злини.


Още по темата

ШЕСТОДНЕВ, Йоан Екзарх, Превод от старобългарски, послеслов и коментар Николай Цв. Кочев (Наука и Изкуство, София 1981), Българско философско наследство. Под общата редакция на проф. Михаил Бъчваров

Утрото на магьосниците, Луи Повел, Жак Бержие, ИК Изток-Запад, София, 2016 г.

Сподели
Петър Голийски
Петър Голийски

Доц. д-р Петър Голийски е преподавател в специалност „Арменистика и кавказология“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Поддържа в свободното си време Фейсбук страницата "История в кратце", в която публикува неголеми научно-популярни материали, написани на достъпен и за неспециалисти език, в които ще се хвърля светлина върху спорни, малко известни или напълно неизвестни моменти върху средновековната и древната история на българите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *