Успехите на българската роботика

Време за четене: 2 минути

От PARA – Професионална асоциация по роботика и автоматизация написахме доклад за успехите на България в роботиката и автоматизацията, за 2019-та година. С него за втори път проследяваме как се развиваме технологично, като разглеждаме успехите при индустриалните роботи, роботите в сферата на услугите, както и в проектите в сферата на образованието.  Фесто, АББ, Кока-Кола, Цюлке Електроникс, Окадо са само част от позитивните примери в доклада, заедно с доста български проекти.

През 2019 година в България беше създаден хуманоиден робот, робот за подпомагане на хора с увреждания беше отличен на Central European Startup Awards, родни компании създадоха човешка тъкан чрез 3D-биопринтер, електрически спортен автомобил с автономна технология, първото серийно автомобилно 3D табло, беше внедрена най-бързата линия за производство на шоколадови бонбони в света, както и още много иновативни разработки в сферата на роботиката и автоматизацията.

Две умни фабрики ще отворят врати в България, едната от които, модел за 14 държави в Европа, а европейските лидери в сферата на автоматизацията увеличават производствените си мощности и броя на служителите си у нас. Нещо повече, част от тях избраха именно България като подходящо място, в което да внедрят най-модерните производствени линии в групите си и да развиват развойните си центрове.

Стартираха ключови проекти в сферата на научната инфраструктура като Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект, Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска, а в София ще е един от осемте центъра за суперкомпютри на ЕС. България беше домакин и на ключови събития в сферата като на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия, както и на Webit Festival – събитие, сборна точка на водещи световни бизнес лидери и иноватори, инвеститори и политици.

para_robots_bg_01_

Българската роботика и автоматизация през 2019-та в цифри: 950+ млн. лева приходи, над 5000+ служители, 24 компании разработват роботи, автономни системи или софтуер и компоненти за такива.

България беше домакин и на ключови събития в сферата като на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия, както и на Webit Festival – събитие, сборна точка на водещи световни бизнес лидери и иноватори, инвеститори и политици, а Международният валутен фонд (МВФ) избра Кристалина Георгиева за изпълнителен директор и председател на Изпълнителния съвет с петгодишен мандат, който започна на 1 октомври 2019 г.

От Сдружение „Професионална Асоциация по Роботика и Автоматизация“ (PARA) следяхме новите разработки, инвестиции, развойна дейност, финансовото представяне и трудова заетост в сферата на роботиката и автоматизацията.

para_robots_bg_02
Инж. Росен Христов от Шумен създаде първия хуманоиден робот у нас – Роки.

Към момента, около 24 компании развиват собствени продукти или услуги в сферата на роботиката и автоматизацията. Освен тези дружества, сериозна развойна дейност извършва Институтът по роботика „Св. Ап. и Ев. Матей“ при БАН, а над 30 академии, клубове по интереси, специализирани училища и частни школи подготвят ученици и гимназисти в сферата на роботиката.

Изминалата година беше белязана от множество проекти, партньорства, срещи, анализи, свързване на членове на асоциацията, доклади и идеи. PARA проведе най-големият форум по роботика в България – Robotics Strategy Forum 2019, асоциацията също започна партньорства с БСК, ИКЕМ, BESCO, Асоциацията на бизнес клъстерите, Иноцентър България и Company Guru.

Можете да свалите целия доклад тук.

Сподели
Кристиян Михайлов
Кристиян Михайлов

Кристиян Михайлов работи в технологичния сектор в последните 5 години. От над година е секретар на PARA – Професионална асоциация по роботика и автоматизация. Има повече от 5 години опит в разработването на стартиращи компании, работа в системни интегратори и аутсорсинг компании при проекти свързани с автоматизация, информа-ционна сигурност, Интернет на нещата. Част от съосновате-лите на 9 Academy, тютур по игрови методи в управлението, в УНСС от септември 2010-та до януари 2012-та. Кристиян е съавтор на доклада за българските успехи в роботиката и автоматизацията, за 2018-та, както и лектор, и организатор на на технологичното събитие Robotics Strategy Forum 2019.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *