Пробуждането на Лъва – компютърна игра за Левски

Време за четене: 3 минути

Началото на 2021 година, воден от желанието да правя нещо смислено със свободното си време реших да се захвана с делото да направя първата българска видео игра за нашата история. Идеята отдавна ми беше дошла, но все си мислех, че не е работа за сам човек.

Първоначалната идея беше играта да е за Априлското въстание, но в крайна сметка реших да е за Васил Левски. Така се роди „Пробуждането на Лъва“.

Като се връщах обаче все по-назад в историята, стигнах до извода, че е добре да започна от детството на Васил Иванов Кунчев. Така, през неговите очи играчът на „Пробуждането на Лъва“ може да се потопи в епохата на Възраждането. Да изпита какво е накарало нашите революционери да се „пробудят“ и да се жертват за свободата на народа си.

Какво е накарало дякон Игнатий на 3 март(!) 1862, късно вечерта, да вземе коня на вуйчо си и да тръгне към Белград?

Макар Левски да е нашият най-голям национален герой, в училище учим малко за неговия живот.

Особено за неговите ранни години, към които за момента е насочена играта. Защото както пише Мерсия Макдермот в своята биография на Левски – „от децата идват хората!“.

Кой е бил учителят на Левски? Какъв е бил баща му, майка му, братята и сестрите му? Историята на рода Кунчеви, Караиванови? На тези въпроси може да си отговорите, ако играете играта. Вярвам, че от тази компютърна игра човек ще може да научи нещо, както сме научили покрай други игри с историческа тематика.

Смея да твърдя, че всичко което знаем за Левски до 1862 година е представено в играта!

Игра за Левски ни показва и моменти от неговата младост, заедно с интересни факти.
Играта за Васил Левски ни показва и моменти от неговата младост, заедно с интересни факти.
Самият аз, въпреки че се интересувам от българска история, знаех десет пъти по-малко неща за него, отколкото сега.

Най-много време съм отделил за историческо проучване. Всичко в играта е създадено със стремеж към историческата истина. На който са му интересни изворите и кои книги съм ползвал, може да прочете повече за тях тук.

Главната цел в играта е играчът да събира „Пробуждания“ – те се събират и посредством мини-игри и посредством правилни решения чрез отговорите си в диалозите. Стремял съм се да е интересно и на малки и големи. Диалозите гонят вече сто и реда им е случайно генериран, така че всяко отделно изиграване е уникално.

Карта на град Карлово, родният град на Апостола.
Карта на град Карлово, родният град на Апостола.
„Пробужданията“ в играта всъщност са основите на българщината – история, език, култура, вяра, традиции, човеколюбие, природа.

Опитал съм се и да представя и образованието през онова време и развитието му – самият Левски учи една година в килийното училище, пише на песочница (има мини-игра с нея в играта). След това минава през взаимното училище, класното в Стара Загора.
Представен е и процесът на строеж на нови църкви. Оказа се, че той хич не е бил безпроблемен, както на някои днешни защитници на Османската империя им се ще.

Ако играчът не събере достатъчно „Пробуждания“ и Васил Кунчев не потегли по революционния път, има и кратка алтернативна история на България.

И не, тя не е че всички българи ще станат турци – изиграйте играта и вижте сами. Моето мнение е, че без революционна организация, българските земи щяха да бъдат разделени между съседните християнски държави. Българският народ щеше да бъде подложен на тежка асимилация. За справка вижте областта Македония след 1913 година.

В играта е използван и дигитализираният шрифт на почерка на Васил Левски, предоставен от Борика.

След края на играта, играчът записва резултата си в глобална класация.

Моят добър приятел Христо Михайлов ми помогна с част от илюстрациите и рекламните видеa. Васил Бележков от рок група „Епизод“ пък предостави композираната си музика за играта.

Също така, търся съмишленици, най-вече художник/дизайнер, който би помогнал за цялостната визия на други бъдещи игри за българската история.


Може да я свалите „Пробуждането на Лъва“:

За андроид телефони

Компютърна, браузър версия и повече информация може да намерите на сайта


Сподели
Йордан Гергов
Йордан Гергов

Йордан Гергов e програмист по професия. Има голям интерес към българската история. От малък има желание освен да играе игри, да ги и създава. Опитва се да съчетае интересите си в сътворяване на игри за българската история.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *