Коронавирус 2019-nCoV: Информация, превенция, симптоми

Време за четене: 3 минути

Снимка: freakwave, Pixabay 

С приближаването на коронавируса от Китай все по-близо към България е важно да избягваме паниката и да сме информирани. Поради тази причина от „Война и мир“ публикуваме известните до момента факти за новия вирус.

Как се предава коронавируса 2019-nCoV?

Предаването на 2019-nCoV се осъществява по следните механизми:

  1. Най-често се разпространява от човек на човек при близък контакт (около 6 фута/1,8 метра). Счита се, че разпространението от човек на човек става главно чрез вдишвани капчици, които се образуват, когато инфектиран човек кашля или киха, подобно на разпространението на грип и други респираторни патогени.
  2. Тези капчици могат да попаднат в устата, носа или очите на хора, които са наблизо, или да бъдат вдишани в белите дробове.
  3. Понастоящем не е ясно дали човек може да се зарази с 2019-nCoV чрез докосване на повърхност или предмет, където има вирус (фомити), и след това докосване на своята уста, нос или евентуално очите.
  4. Обикновено при повечето респираторни вируси се счита, че хората са най-заразни, когато се проявяват най-много симптоми (когато са най-болни). При 2019-nCoV обаче има съобщения за предаване на зараза от пациент без симптоми при близък контакт. (Центрове за контрол и профилактика на заболявания 2020 г.) (Rothe, 2020 г.)

Как НЕ СЕ предава коронавирус 2019-nCoV?

Макар че знанията за новия коронавирус са все още ограничени, малко вероятно е предаването му да става от:

  1. Обекти или повърхности, които са били заразени или са били изложени на контакт с вируса, след кратък период от време;
  2. Добре сготвени и правилно обработени хранителни продукти.

Симптоми

За потвърдени случаи на зараза с 2019-nCoV, съобщаваните болести варират от лица с малко или никакви симптоми до тежко болни.

Симптомите могат да включват:

  • треска (>80% от пациентите);
  • кашлица (>80%);
  • задух (31%);
  • болки в мускулите (11%).

Заболяването може да се прояви само с леки симптоми, включващи: треска с леко повишена температура, кашлица, неразположение, ринорея, възпаление на гърлото без никакви предупредителни признаци като задух или затруднено дишане, увеличени респираторни секрети (т.е. храчки или хемоптиза), гастроинтестинални симптоми като гадене, повръщане и/или диария, и без промени в психическото състояние (т.е. объркване, летаргия). (Световна здравна организация, 2020 г.). Предварителните данни сочат 11% смъртност сред хоспитализираните пациенти. Усложнения възникват при 33% от пациентите, и включват: остър респираторен дистрес синдром (ARDS) (17%), остро бъбречно увреждане, остро респираторно увреждане, септичен шок и вентилаторно асоциирана пневмония. (Nanshan Chen, 2020 г.). Рисковите фактори за тежко заболяване все още не са ясни, макар че по-възрастни пациенти или пациенти с подлежащи съпътстващи заболявания (диабет, хипертония, сърдечносъдово заболяване, рак) могат да бъдат с по-висок риск. В най-тежките случаи заразяването може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт. (Световна здравна организация, 2020 г.)

Какво е коронавирус?

Коронавирусите (CoVs) са голямо семейство вируси, които причиняват болести от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) и Тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Нов коронавирус (nCoV) е нов щам, който преди това не е идентифициран при хора. Коронавирусите са зоонотични, което означава, че се предават между животни и хора. Подробните проучвания са установили, че SARS-CoV е предаден на хора от цивети, а MERS-CoV е предаден на хора от едногърби камили. Сред животните са разпространени няколко познати коронавируси, които още не са заразили хора.

Коронавирусите са големи вируси с РНК с положителна поляризация и обвивка. Те имат най-големия геном от всички РНК вируси. Геномът е разположен в капсид със спирална симетрия, образуван от нуклеокапсиден протеин, и допълнителна обвивка. С вирусната обвивка са асоциирани най-малко три структурни протеина: мембранен протеин и протеинът на обвивката участват в изграждането на вируса, докато протеинът на шиповете [пепломерите] [в литературата често се среща като spike-протеин] способства за проникването на вируса в клетките на гостоприемника. Измежду структурните протеини, протеинът на шиповете образува големи издатини от повърхността на вируса, които придават на коронавирусите вид подобен на корона (от тук и названието им; corona на латински означава корона). Освен че способства за проникването на вируса, шипът има определящо значение за диапазона от гостоприемници и тъканния тропизъм на гостоприемника на вируса, и важна причина за имунния отговор на гостоприемника. (Li, 2016 г.) Коронавирусите обикновено засягат бозайници и птици, и причиняват различни смъртоносни заболявания. В общи линии, коронавирусите причиняват широко разпространени заболявания на дихателната система, гастроинтестиналния тракт и централната нервна система на човека и други животни, застрашават човешкото здраве и причиняват икономически загуби поради леки инфекции на горните и долните дихателни пътища. (Li, 2016)

Коронавирусите са способни да се адаптират относително лесно към нова среда чрез мутация и рекомбинация. (Li, 2016) Като такива, те могат да засегнат нови гостоприемници и тъкани. По тази причина, макар и рядко, определени коронавируси, които обикновено засягат само определени животински видове, могат да генерират нови щамове, които да преминат в човешки гостоприемници и след това да бъдат предавани между хората. Тъй като хората не са били изложени на такива вируси преди това и не могат да бъдат защитени нито със съществуващи ваксини, нито с естествен имунитет, тези мутации могат бързо да доведат до епидемии от заболявания и евентуално до пандемии. Такъв беше случая с предишните епидемии от SARS и MERS.

Сподели
Война и мир
Война и мир

3 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *