Вирусното натоварване или защо маските не са съвсем безполезни

Време за четене: 3 минути

От известните ни за COVID-19 факти, има един много пренебрегван. Когато епидемолозите говорят за разпространението на вируса на пресконференции, те често пропускат да обяснят с разумни аргументи на широката общественост защо се налага носенето на маски. В голяма степен причината да избягват научния жаргон, разбира се е свързана с търпението на зрителя да ги изслуша.

Важно за развитието на болестта в човешкия организъм е колко от нея сме приели или колко от т.нар. вирусно натоварване носим. Вирусното натоварване, на английски viral load, представлява откритото количество вирус в кръвния серум или кръвната плазма. Това всъщност е концентрацията вирусен геном при ДНК вирусите или геномни еквиваленти при РНК вирусите в един милилитър кръв. Вирусните частици в кръвта ни се наричат вириони. Вирионите са онези бодливи кръгли топчета, дали името на вируса поради короновидната си форма), с размер от 50–200 нанометра, които виждаме по илюстрациите, в материалите за COVID-19.

Критичното вирусно натоварване на новия коронавирус не е известно към момента, понеже този коронавирус е сравнително нов патоген и има прекалено малко данни за него. С други думи, не се знае колко от вируса трябва да се предаде, за да заболее човек. Смята се, че броят на нужните за това вирусни частици е в порядъка на няколко стотин до няколко хиляди вириона. При SARS вирусното натоварване, заразяващо 50% от пациентите (средностатистическият заболял) е в порядъка на сто до петстотин вириона. Така например, ако организмът ви приеме само няколко вириона, но пък сте в добра физическа форма, с голяма вероятност имунната ви система ще наделее и ще избегнете заболяването. Може и да усетите леки симптоми, но в крайна сметка вероятно бихте се преборили с инфекцията по-бързо отколкото човек с по-голямо вирусно натоварване в кръвта от вашия.

При високо вирусно натоварване, болестта може да завладее дори млад организъм в добра форма. Това е причината, поради която млади лекари като Ли Венлиян (китайският лекар, разпространил първоначалната информация за вируса) не успяха да се преборят с болестта. Всички медици от първа линия са подложени на същия риск като 34-годишния китайски лекар. Разбира се, трябва да се отчете и фактът, че коронавирусите и тяхното разпространение зависят от десетки други фактори и вирусното натоварване не е обяснение за всички развития на болестта при различните организми. Освен това, когато болен е в помещение с други болни, той не се заразява по-тежко от това, че диша същия въздух, който и те. Със сигурност обаче знаем, че при вирусите като SARS и MERS, по-голямото вирусно натоварване при инфектирането със тези зарази, винаги е водил до по-тежки усложнение и безспорно той е от значение за настоящата пандемия.

Не трябва да забравяме, че дори леталните случаи да са малък процент, ние сме изправени пред пандемия, породена от неизвестно до момента заболяване. Не знаем все още почти нищо и за еволюцията на вируса. По последни данни във Великобритания имаше смъртни случаи на деца вследствие на „синдром, свързан с COVID-19“. Има достатъчно причини да се търси еволюционна връзка между този синдром и коронавируса.

ab_liwenliang_01
34-годишният китайски лекар Ли Уейлян, който привлече вниманието на комунистическата власт със съобщение до колегите си в WeChat. Съобщението впоследствие бе споделено от тях в социалните мрежи и така nCov стана публично достояние.

Мерките за предотвратяване на заболяването, също като разпространението, се отразяват на графиката на заразяването нелинейно. С други думи, както разпространението на вируса нараства експоненциално с по-големия брой взаимодействия, така и експоненциално намалява с взимането на строги ограничителни мерки. Ето защо дори най-неефективните от тях, биха могли да спасят животи. Това е една повече от добра причина да ги спазваме. Нужно е да носим маски и след падането на ограниченията, колкото и това да не ни харесва. Дезинфекцията и обичайното миене на ръце също естествено би довело до намаляване на потенциалното вирусно натоварване. Дори да се върнем на работа, което рано или късно ще трябва да направим, предотвратяването на ново извънредно положение ще зависи в голяма степен от хигиенните ни навици и самодисциплината ни.

Източници:

Expert reaction to questions about COVID-19 and viral load, Dr Michael Skinner, Reader in Virology, Imperial College London, Science Media Centre, последно достъпно на 29.04.2020 г.

Does a high viral load or infectious dose make covid-19 worse?, Linda Geddes, New Scientist, последно достъпно на 29.04.2020 г.

Забележка: Материалът е написан от журналист, а не от медицинско лице. Мнението изразено в материала е лично мнение на автора, повлияно частично от посочените в източници материали. При всякакво съмнение за изнесените тук факти е най-добре да се консултирате с лекар или фармацевт.

Сподели
Война и мир
Война и мир

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *