Геймстоп и ударът на средната класа

Време за четене: 3 минути

Снимка: Markus Spiske , Unsplash

След като случаят с Геймстоп влезе в новините, редно е да го отразим с още една гледна точка. Досега се фокусирахме само върху негативното – очевидно злеприкритото рамо, което новата админстрация на Джо Байдън оказва на хедж фондовете. Искам да се фокусирам на положителното – за пръв път в историята средната класа отвръща на удара.

До този момент с огорчение отбелязвахме факта, че чрез средствата на пропагандата, бедните са манипулирани от свръхбогатите „да мразят“ десните идеи, борещи се за разширяване на средната класа. Няма да навлизаме в подробности защо огромните корпорации предпочитат леви идеи, фактите говорят сами за себе си: от гьобелсовата анти-Тръмп пропаганда на медиите, през „не знаем защо Великобритания напусна ЕС, вероятно защото са глупави“, през подкрепата за BLM на всички големи корпорации, та до откровената манипулация на изборите с датата, на която Файзър и Модерна обявиха резултатите от ваксините си. Всичко сочи към подкрепа за Джо Байдън и той се отплаща с мълчание.

Трябва обаче много ясно да се каже едно: всякакви опити пазарът да бъде „регулиран“, за да „не се допуска повече това“ е престъпление. Ще се извадят удобни репортажи след края на тази история на хора, вложили парите си примерно в Мелвин Капитал- основен губещ от тази история. Ще се извадят истории на участващи в атаката срещу фондовете, които са заседнали някъде във високата цена. Да, някакви хора ще загубят пари. Но шорт скуйзът се явява отговор на средната класа срещу свръхбогатите.

Нека изясним нещо: Мелвин Капитал е компания с изключително долна и гадна стратегия. До преди този случай прави средно по 30 % ръст на година по този начин. Идеята е следната: набелязва се компания, която е по-малка от фонда и в затруднено положение, така че да няма как да му се противопостави. Последователно започва да се влиза в „шорт позиции“, предизвикващи сваляне на цената на акциите. Това само по себе си пречи на компанията да набира капитал. Мелвин Капитал и компания много вероятно плащат на вестници и списания да акцентират върху лошите новини за една компания. Крайният резултат е, че ако кажем, че Геймстоп е бил обречен да фалира през 2025 г., те искат да забързат процеса до 2021 г. и да спечелят от това. Всичко хубаво, но зад Геймстоп стоят 14 000 работни места, които те искат да затрият в името на виртуални пари. Историята обаче продължава: набелязали са си нашите „герои“ клетата компания Геймстоп и започват процесът по фалит.

Изненадващо за тях обаче, компанията започва да се адаптира в новата среда. В борда на директорите влиза милиардер-специалист по онлайн продажбите, които бележат ръст с 500%. В резултат на това акциите качват стойността си от 5 на 10 долара. Компанията е на път отново да стане печеливша и да оцелее. Какво мислите прави Мелвин Капитал в този момент? Приема, че просто припечелването на пари на гърба на фалираща компания няма да го бъде, защото нещата са се променили? Не. Мелвин Капитал не са такива хора.

Мелвин Капитал решава да вкара още повече капитал срещу GME с надеждата да фалира насред пандемия ударен бизнес, който обаче се адаптира. В този момент се появяват редит играчите, които виждат един самозабравил се хеджфонд, играещ игри на виртуални пари, но с реални съдби и животи. И Мелвин Капитал поема тежък удар с качване на цената от 10 на 40 долара. Това е моментът, който всъщност издразва абсолютно целия интернет. Мелвин Капитал и компания решава, че само и единствено със сила ще успее да надделее над фундаментална промяна в ситуацията и ще съсипе напълно нормална компания. Мелвин Капитал е паразит върху реалната икономика. Мелвин Капитал освен че е паразит, действа като мутра от 90-те. Всеки, който се опита да обясни колко е лошо, че Мелвин Капитал е загубил пари или че част от хората срещу Мелвин Капитал са загубили пари и този процес трябва да бъде регулиран, не разбира или не иска да разбере фундаменталната идея зад случващото се.

Да, някакви хора ще загубят пари. Да, някакви хора са на влакчето с идеята просто да спечелят пари. Да, някакви хора дори не разбират процеса зад случващото се, но са влезли с пари. Крайният резултат обаче е, че обикновеният човек зашлеви тежък шамар върху паразит върху икономиката. Има хора, които са склонни да загубят пари, но да отрегулират това поведение на свръхбогатите. Това е един вид такса, която средната класа плаща, за да се отърве от определени части от свръхбогатите, които не ѝ харесват. Това е еволюция на капитализма.

Ние станахме свидетели на част от историята. Свръхбогатите трябва да се страхуват, че средната класа може да ги надиграе в собствената им игра. Чрез сила. Който държи силата, той командва какво ще се случи. И ако средната класа успее да отговори на загубата на Тръмп с такъв ход, то може би не наблюдаваме залеза на капитализма, а неговия цъфтеж.

Сподели
Микротрибуна
Микротрибуна

"Силно любят и мразят." Принципите са им по-важни от текущите идеологически постулати. Вярват в Realpolitik, определяна от един-единствен вектор: добруване на българщината във всичките ѝ еманации. Търсят резултати за общото, а не за имената си, които не са и нужни, за да се качиш на Микротрибуната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *