Кога да забогатеем – анализ от XIX век

Време за четене: 2 минути

Кога да забогатеем – ако видим какви разсъждения е имал един американски земеделец през 1875 г., може да научим нещо. Снимка: udit saptarshi, Unsplash


През XIX век земеделецът Самюел Бенър (Samuel Benner) е искал да предвижда цените, за да знае кога да продава по-скъпо производството си. Като земеделец, Бенър е знаел, че сезонните цикли засягат суровините, търсенето и предлагането, а от там и цената.

Бенър гледа по-дълбоко в тези цикли и открива 11-годишен цикъл на цените на царевицата и при свинското с пикове на всеки 5/6 години.

Случайно или не, това съответства на 11-годишния слънчев цикъл. Бенър смята, че този слънчев цикъл засяга добива на културите, засягайки приходите, търсенето/предлагането и цената.

За да състави цялостна прогноза, той също използва 27-годишен цикъл на цените на чугуна. На база на наблюденията си, през 1875 г. той създава прогноза за движението на пазарите през следващите 135 години (от 1924 г. до 2059 г.)

Графиката, отговаряща на въпроса кога да забогатеем, е извадка от книгата му Benner's Prophecies of Future Ups and Downs in Prices: What Years to Make Money on Pig-Iron, Hogs, Corn, and Provisions
Графиката, отговаряща на въпроса кога да забогатеем, е извадка от книгата му Benner’s Prophecies of Future Ups and Downs in Prices: What Years to Make Money on Pig-Iron, Hogs, Corn, and Provisions
Успява (успешно) да познае доста събития, като накратко разделя тези 135 години на три класа:

Години на паника (A): Това са години, в които пазарът е изпаднал в паника и доминира нерационалното купуване или продаване на активи, докато цената им скочи рязко или падне над най-смелите очаквания.

Добри времена (B): Годините, които Бенър определя като „времена на високи цени“ и най-доброто време за продажба на активи.

Трудни времена (C): В тези години Benner препоръчва да се купуват акции и активи и да се държат до годините на „бум“ на добри времена.

… не е лошо представяне за прогноза, съставена през 1875 г.

Оригиналният цикъл на Бенър е с ограничен обхват – само до 1891 г. Смята се обаче, че Джордж Трич (George Tritch), друг прогностик от XIX в., е разширил цикъла до 2059 г. и дори е добавил към графиката конкретни указания кога да се купуват и продават акции.

Сподели
Йонко Чуклев
Йонко Чуклев

Йонко Чуклев е чрен на управителния съвет на Българска стопанска камара и зам.-председател и съосновател на „Професионална асоциация по роботика и автоматизация“ (PARA). Професионалният му опит му включва работа по проекти в Лондон и Ню Йорк. Бил е лектор на събития като TEDxSofiaUniversity, Robotics Strategy Forum, European Digital Week и е участвал като икономически и технологичен анализатор в множество медии у нас.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *