Помнете ваксините и мислете за Зелената сделка

Време за четене: 2 минути

Снимка: Daniel Schludi Unsplash

Чета временната класация на световното първенство по ваксиниране срещу Ковид 19. На първо място e Израел, това ясно. Над 50% от населението вече е ваксинирано с две дози.

На четвърто място е Великобритания, на шесто САЩ. Това е ясно защо – те са могъщи икономики, имат технологични и медицински компании, които произвеждат водещите ваксини.

Следват две богати арабски монархии – Обединените арабски емирства и Бахрейн. Това също ясно. Предполагам, че не жалят пари. Сейшелите и Малдивите, с техните малки населения не биват коментирани тук, защото са прекалено малки.

Източник: Statista

И сега внимание – челната седмица се попълва от две държави с твърде различни традиции и управление – Чили (на трето) и Сърбия (на седмо място).

Всички седем водещи държави са съвсем различни по облик, философия, форма на управление. Общото е едно – никоя от тях не е член на Европейския съюз. Европейският съюз предприе възможно най-нелепия подход към ваксинирането и търпи исторически провал, напълно очакван между другото. Защото социализмът никога не работи.

Договарянето на доставките на ваксини от Европейската комисия същевременно се дава възможност и на националните правителства да натопят пръстчето в меда, договаряйки с различните компании за различни квоти от максималната възможна квота от общата европейска поръчка, равна на процентния дял на населението на всяка държава от общото европейко население. В случая с България нашата максимална квота от всяка европейска договорена доставка е 1.58%.

В резултат имаме пълен провал. Сърбия и Чили ваксинират в пъти повече свои граждани от Германия, Швеция и Франция, макар че са държави с много по-малки възможности от тях.

Добре, това с ваксините ще мине. В един момент ще има за всички и рано или късно ще се свърши с тази история.

Сега обаче ви моля да си представите, че същата тази Европейска комисия ще договаря и разпределя квоти за въглероден диоксид, ще определя кой колко и какво да произвежда, за да спаси света от глобалното затопляне.

Как мислите – дали хора, които не могат да се оправят с няколкостотин милиона ваксини могат да се справят с планирането на производството на десетки и стотици хиляди стоки, суровини и услуги, които ползва модерния човек?

Какво ще постигнат тези претендиращи за свръхкомпетентност хора?

Нищо. Но нищото няма да се изразява в няколко месеца по-дълга криза, няколкстотин хиляди изгубени живота в повече и още няколко процента свиване на БВП. А в глобална разруха, изчезване на суровини и стоки, разпад на икономиката, социалните системи и живота такъв , какъвто го познаваме.

Европейската катастрофа с ваксините трябва да научи европейските граждани на едно – никаква власт повече за Европейската комисия. Никакви общи квоти, разпределения, регулации, които да се определят от тези социалистически неможачи в Брюксел.

Казвам го като човек, който е убеден европеец и който е привърженик на европейската общност и съюза между европейските държави. Просто социализмът никога не работи. А когато е на ниво междудържавен социализъм съвсем не работи.

Помнете ваксините. И мислете за Зелената сделка.

Сподели
Момчил Петров
Момчил Петров

Момчил Петров е завършил История в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в B2B продажби на индустриални стоки за международна компания. Семеен, с три деца.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *