Коронавирус и работа от вкъщи – един шанс за демографията ни

Време за четене: 3 минути

Снимка: Mikey Harris, Unsplash

На всички ни е втръснало споменаването на китайската поговорка, че всяка криза е шанс. И ако тя е банална, в нея има и истина. Кризата в България е ясна за всички ни, но нека размишляваме заедно върху положителните възможности, които тя отвори пред нас да решим някои от най-големите проблеми на съвременните българи – а именно къде да живее, за да има добре платена работа, достатъчно жилищна площ за семейството си и да има социална среда. Непрекъснатата урбанизация и стичане на хората в няколкото големи града подсказват, че повечето хора виждаха доброто бъдеще за себе си в София, Пловдив, Варна, Бургас, изоставяйки по-малките населени места и съгласяващи се да живеят дори под наем или на по-малка площ, за да имат професионално развитие. Коронавирусът може да преобърне тази тенденция.

Когато през пролетта на 2020 г. за пръв път българското правителство затвори икономиката в опит да бъде ограничено разпространението на вируса и за няколко дни близо 25% от работещите в България преминахме на работа от вкъщи, макар и с много неудобства и проблеми при организирането на ефективен работен процес. За мнозина това беше изключително временно явление и тези проценти бързо паднаха, но една немалка част от работещите в сектора на услугите най-вече продължават да работят от домовете си. За сравнение, преди кризата България бе на последно място в Европейския съюз с едва 0,5% от работната сила, работеща постоянно или понякога от вкъщи.

Колко често може да видим опцията за дистанционна работа в Европейския съюз по сектори преди кризата? Източник: Евростат

В момента една немалка част от работещите в България – нямаме статистика колко точно, но са поне 10% според мен – работи поне по един ден седмично дистанционно. И по лични наблюдения, дистанционната работа не означава само работа от вкъщи, т.е. от квартирата или новото жилище в големия град, а често включва за кратки или дълги периоди и завръщане в личния дом в родното населено място. Предвид бурното развитие на BPO и IT секторите в страната, които вече отговарят за над 8% от брутния вътрешен продукт и непрекъснато нарастващ брой служители, смело можем да допуснем, че в близките години броят им ще се увеличава и шансовете на все повече българи за дистанционна работа ще са все по-големи.

Какво означава това, ако тази тенденция се запази дългосрочно – а такива изгледи има, предвид все още несъществуващата ваксина и ефективно лечение на коронавируса? Ами, все повече българи могат да се откажат от живота в големия град и да наблюдаваме процес на деурбанизация. И икономиката ни ще спечели страшно много от тази насока, стига държавата, общините и бизнеса най-малкото да не пречат, а, нека помечтаем, и да насърчават тези действия.

Завърналите се за постоянно по родните си места и отказали се от живота в големия град ще усетят значително подобрение в личния си бюджет още на първия месец. Разходите за жилище – било то наем или ипотека, ще бъдат намалени драстично, тъй като в общия случай завърналите се ще живеят в собствено такова, със значително по-голяма квадратура. Другият плюс – близостта на роднините, най-вече майки и бащи, както и повечето свободни места в общинските детски градини и ясли ще направят отглеждането на малки деца значително по-евтино и лесно за управление. При спестяване на разходите на един среден наем/ипотека и средна цена на частна детска градина, говорим за спестени между 1000 и 2000 лева на месец на семейство само от тези два разхода.

Допълнителен плюс са намалените транспортни разходи, вместо пътуването на дълги разстояния с кола (ами паркирането?) или с градски транспорт (ох!). Вместо обедната почивка да включва закупуване на храна от заведение или носене от вкъщи на кутия, работещите ще могат да ядат евтина, питателна и качествена домашно приготвена храна.

И след всички тези драстични орязвания на разходи, работещите дистанционно ще продължат да получават високите си „градски“ заплати на места, където те имат относително по-голяма покупателна способност. Накратко, ако дистанционната работа продължи да бъде опция, миграцията от големия към малкия град ще се засили по чисто икономически причини.

Какво ще означава това за София и другите големи градове? Дори да намалее търсенето на нови апартаменти за купуване и под наем само с 5%, това би довело до сериозно успокоение на пазара, падане на цените и много по-достъпни и по-големи жилища както за отдаване под наем, така и за закупуване, като особено облагодетелствани от това ще са младите семейства с деца, които ще могат и по-лесно да уредят децата си в детска градина.

С други думи, коронавирусът може да е лош, защото носи редица проблеми за изтерзаната ни здравна система, но средносрочно да ни помогне много за балансирането на начина на живот на българите, ако сме умни и като общество приемем процеса по реорганизация като шанс, а не като пречка. И вместо да сме последни в Европейския съюз, да станем първи, излизайки от кризата значително забогатяли и с по-здрава икономика от преди, а и със значително подобрени условия за демографско развитие на етноса ни.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *