Децата – в ареста, педофилите на свобода

Време за четене: 2 минути

На 25 октомври 2021 Ален Симеонов, станал известен като един от „ловците на педофили“ и 17-годишно момиче, биват посетени рано сутринта от полицаи заради подадена жалба за средна телесна повреда от един от кандидат-педофилите. И двамата са непълнолетни, но родителите им не са уведомени къде, кога и защо децата им биват отведени от органи на реда.

Ален е момчето, което застава с името и лицето си зад тази акция и благодарение на него 27 мъже, които доброволно идват на среща с 13-годишно момиче за да… направят това, което са написали, биват изобличени. Поредицата е интересен вид документално кино и за него можете да прочетете повече в интервюто, което взех преди време.

Научих от социалните мрежи за това, че двете деца са в районното. 27 възрастни мъже, скланящи деца към сексуални действия, са на свобода, а децата са в ареста! Гневът взе превес у мен и не се поколебах да отида пред РПУ-то, за да ги подкрепя.

Един от протестиращите бе юрист без адвокатски права, който се опита да установи диалог с органите на реда. На нашите въпроси към полицията дали родителите са уведомени за задържането на децата им за 24 часа, не получавахме отговор. Такава е процедурата пред непознати. Не допуснаха и юриста при тях.

С напредване на времето тълпата пред РПУ-то значително растеше. Сред присъстващите имаше и няколко разгневени майки. В даден момент напрежението между служители на районното и граждани се повиши, но не се стигна до нищо сериозно. Ален Симеонов бе пуснат, след като дойде баща му. Момичето, чиято самоличност бе запазена в тайна, бе изведена с шал и качулка.

Тази история придоби широка публичност, последвана от вълна от обаждания, коментари, призиви и предложения за помощ. В съда децата ще бъдат представлявани от адвокат Демира Димчева. За следващото им привикване в полицията на 28 октомври аз лично планирам да бъда пред РПУ-то за морална подкрепа и вярвам и че мнозина други ще бъдат. Защото е отвратително да преследваме децата, а педофилите да бъдат на свобода.


Част от опитите на неформално събралите се протестиращи двамата непълнолетни да получат хуманно отношение – да бъдат известени родителите им, както и да получат правна консултация. Видео: Виктория Георгиева

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *