Колко ще струва отоплението тази зима?

Време за четене: 3 минути

Снимка: hessam nabavi, Unsplash

За всички вече е очевидно, че тази зима ще е по-трудна от миналите. Въпросът с това как, колко и дали хората ще могат да отопляват домовете си надвисва със страшна сила, а политическата ни класа не успява да предложи адекватни и работещи решения. В общи линии, всеки е оставен да се спасява сам, както и ако намери по някакъв начин. Затова и аз се замислих – колко ще ми струва да отоплявам моето жилище тази зима? Извадих калкулатора, събрах старите сметки, платих новата и калкулацията не ми хареса.

Наскоро платих сметката за газ за август 2022 г. – 58,11 лева. Тази сума е няколко пъти по-висока от миналогодишната, затова реших да направя няколко бързи сметки в опит да прогнозирам колко ще струва зимното отопление на дома ни. Нещо повече, тази сума е при положение, че в апартамента ни сме двама души, а газ е по единствено за подгряване на топла вода – без отопление, без готвене на газ и при положение, че две от пет седмици от месеца не бяхме вкъщи.

Прилагам графика, взета от https://my.overgas.bg/, на която се вижда какво е било потреблението на газ в x1000 m³ (в сайта могат да се изберат и MWh). На графиката се вижда, че за трите години потреблението на газ за домакинството ни е почти едно и също, има съвсем малко намаление заради подобрение в газовото котле чрез фини настройки.
Графика за потребление на газ в домакинството ни.

Прилагам графика, взета от сайта на Овергаз, в който всеки абонат има профил, на която се вижда какво е било потреблението на газ в x1000 m³ (в сайта могат да се изберат и MWh). На графиката се вижда, че за трите години потреблението на газ за домакинството ни е почти едно и също, има съвсем малко намаление заради подобрение в газовото котле чрез фини настройки.

За август 2021 г. сметката е била 19.08 лева.

За август 2020 г. сметката е била 10.96 лева.

С други думи, поскъпването спрямо една година по-рано е три пъти и малко отгоре.

За декември 2021 г. сметката е 189.49 лева

За декември 2020 г. сметката е 56.58 лева.

Ако цените останат същите, мога да очаквам за декември 2022 г. да платя поне 567 лева. Повечето съседи, които са на газ, плащаха миналата година по 200-300-400 лева, значи с това тройно поскъпване могат да очакват 600-900-1200 лева сметка за декември, ако цените се запазят същите.

Същото ще е и положението при отопляващите се на „Топлофикация – София“, която вече е натрупала умопомрачителните задължения от 480 милиона лева към днешна дата – и заради мораториума върху цените миналата зима, и заради не най-доброто управление на общинското дружество.

Същото ще е и за отопляващите се на ток. Рано или късно цените и за крайните потребители ще се повишат, няма как. Особено ако всички минат на ток в опит да избягат от газ/парно.

Същото е и за дървата, които са три пъти по-скъпи от миналата година. Но не просто са скъпи, но и ги няма за покупка.

Същото е и с пелетите, също три пъти по-скъпи.

Същевременно, доходите на българите стагнират, а огромната инфлация от 17,3% на годишна база, по данни на НСИ, ги изяжда. И абсолютно ще се стигне до момент, в който милиони българи просто няма да могат да си платят сметките за отопление. И ще са гневни, нещастни, на студено.

Как мислите, дали това няма да има политическо изражение? При поредицата от ялови парламенти, разделение на обществото ни, постоянно влизащи и излизащи в парламента, че даже и управляващи новопоявили се партии, явно има огромно поле хората да гласуват всеки път различно, включително и за непознати лица, стига да има силна емоция, която да ги води. Дали няма мнозина от сънародниците ни да гласуват за крайни леви популисти, обещаващи бързо решение на проблемите им?

Такива решения биха били национализации на различни дружества, по-високи данъци, отнемане на имущество, съдебни преследвания и какви ли не други необмислени, неефективни или директно вредни политики, които биха задълбочили проблемите в обществото ни допълнително.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *