Как да си направим машина за сушене на месо?

Време за четене: 2 минути

Реших да Ви споделя едно велико и просто изобретение, наречено „самоделна кутия, за сушене на пастърма“. Ако искате и вие да си правите в домашни условия този продукт, на цена значително под пазарната, трябва да си закупите:


Кутия от поне 80 литра. Такава можете да си намерите от много места, например Джъмбо

вентилатор за баня – 220 волта – 16 вата

реле за щепсел

кабел за вентилатора с нужната дължина(вентилатор, кабел и реле може да се закупи от всяка железария)

ребра за окачване на „материала“. Аз лично си купих дървена дръжка за метла, която нарязах на нужната ми дължина. Важното е да е неръждавейка!).


Крайният вид на сглобената кутия при мен се получи ето така:

Пробивате отвор, колкото да влезе вентилаторът, който сте си купили. В отсрещния край пробивате дупки за отдушник. На дупките съм залепил мрежичка отвътре, за да не влизат мухи. Понеже използвам реле, което работи 15 минути и 45 „почива“, за да се получи симулация на естествено сушене. Целта на това е да не се пресуши за няколко дни, а да „зрее“ месото.

Така изглежда релето. Черният пръстен е 24-часов, разделен на прекъсвачи за всеки 15 минути. Натискате черно „палче“ и когато му дойде реда, то пуска електричеството. Отстрани има плъзгач, който отговаря за това, дали релето да работи нон-стоп, или се съобразява с прекъсвачите от черния пръстен.

В пробиването на кутията си има тънкости – много лесно се пука китайската пластмаса! Препоръчвам да си направите дупките с нагорещено шило. Най-добре запалете свещ и нагрявайте преди всяко дупчене. Работа отнема около един час, а резултатът е, че си приготвяте домашни мезета на 4-5-6 пъти по-ниска цена от тази в магазина. Пък и знаете какво има вътре! Не се изненадвайте от вкусването на първата продукция! Не е като купеното от магазина. Няма допълнителни ароматизатори, овкусители и Е-та.. Но е велико!

Допълнително трябва да се запознаете с процеса по подготовка на месото, осоляване, обезсоляване, паприковане, да имате подходяща машинка за вакуумиране (задължително трябва да се вакуумира, понеже месото, прибрано във фризера, продължава процес на сушене, ако не е вакуумирано и накрая става на вестник). Не съм специалист, просто от 2 години го правя и съм изключително доволен! Моята кутия е леко напукана, понеже впоследствие после разбрах колко калпава пластмаса се продава. Затова повтарям съвета си, че е важно да си надупчите с нагрято шило.

Примерна рецепта как да си направите домашна пастърма за две седмици.

При пастърмата много зависи от влажността и температурата на мястото, на което е разположена кутията. Ако е в София и на балкон и средната температура е под 10 градуса, процесът отнема 2 седмици! При поява на бяла плесен – не се тревожете. При всякакъв друг цвят – имате проблем! Но бялата плесен е благородна. При наличие на такава, преди години са давали бонуси в месокомбинатите. При мен винаги се получава и… повярвайте, много е вкусно!

Най-важното е подборът на месо. Започвате с хубаво телешко месо, за предпочитане врат, и го покривате обилно в морска сол. Оставя се така, в хладилник, за около 40 часа. После солта се премахва и месото се държи във вода около 12 часа, като 3-4 пъти сменяте водата. После се овалва в подправки на вкус (има готови смески на всеки пазар), слага се канап за закачане и се „простира“ в кутията.

Сподели
Антон Миронов
Антон Миронов

Антон Миронов е "специалист приложно програмиране" в Прогрес.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *