София – световен лидер във водните иновации

Време за четене: 2 минути

Софийска вода се управлява на световно ниво. Снимка: pan xiaozhen, Unsplash


София може ли да бъде град лидер, новатор и да задава световните тенденции, изпреварвайки Лондон, Копенхаген, Мадрид или Сеул? Когато говорим за оптимизиране на водните ресурси, София вече е такъв град.

Според доклада The 2021 City Water Optimisation Index (Индекс за водна оптимизация в градовете за 2021 г.) на световноизвестното списание The Economist, София се класира на второ място в Европа с резултат 86.7, като столицата е изпреварена единствено от Лисабон с едва 0.2 пункта (86.9).

Повече за самия индекс и какво мери четем в сайта им:

За да се гарантира надеждността, достъпността и устойчивостта на градските водни ресурси в условията на застаряваща инфраструктура, нарастващо население, изменение на климата и други предизвикателства, свързани с водата, градовете трябва да мислят за оптимизирането на водните ресурси като за кръгов процес, а не като за линейна връзка.

Индексът за оптимизация на водата в градовете за 2021 г., разработен от Economist Impact и подкрепен от DuPont Water Solutions, изследва как 51 града по света гарантират, че всички крайни потребители имат достъп до безопасна, достъпна и надеждна вода, както сега, така и в бъдеще.

София вече години наред е средище за технологии и иновации, но фактът че е един от единствените седем града в класацията, който ползва изкуствен интелект, за да следи и оптимизира загубата на водни ресурси е впечатляващо.

За постигането на подобни успехи в днешно време се изисква огромна координация, плануване и отговорност, особено когато говорим за управлението на водата на 1.4 милиона души.

Софийска вода - София е на второ място в Европа, след Лисабон, и изпреварва огромна част от световните 51 града, изследвани от The Economist.
София е на второ място в Европа, след Лисабон, и изпреварва огромна част от световните 51 града, изследвани от The Economist.

„Софийска вода“, която е концесионер на поддръжката и експлоатацията на ВиК системата е пример за успешно партньорство между публичния и частния сектор.

Съвместно участие имат Столична община и френската компания „Веолия“.

София е на шесто място в света по общите критерии, на 4 място по критерий "надеждност", на 7 по критерий "достъпност".
София е на шесто място в света по общите критерии, на 4 място по критерий „надеждност“, на 7 по критерий „достъпност“.

Веолия е дружество със 169-годишна история и успехи в управлението на водни ресурси, отпадъци и енергийни услуги. Това е поредното доказателство, че бъдещето на успешните градове стъпва върху успешното публично-частно партньорство, с ясно разписани правила и контрол от страна на публичните власти, съчетано с иновациите и управленския капацитет на бизнеса.

Сподели
Кристиан Анадолиев
Кристиан Анадолиев

Кристиан Анадолиев е юрист по образование, завършва международно право в Сорбоната, Франция. Работи в сферата на международните отношения и публичните политики. Изучава задълбочено правото и публичните политики на Европейския съюз, както и взаимоотношенията между право и икономика. Автор е в платформата “Консерваторъ”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *