София – световен лидер във водните иновации

Време за четене: < 1 минута

Снимка: pan xiaozhen, Unsplash

София може ли да бъде град лидер, новатор и да задава световните тенденции, изпреварвайки Лондон, Копенхаген, Мадрид или Сеул? Когато говорим за оптимизиране на водните ресурси, София вече е такъв град.

Според доклада The 2021 City Water Optimisation Index (Индекс за водна оптимизация в градовете за 2021 г.) на световноизвестното списание The Economist, София се класира на второ място в Европа с резултат 86.7, като столицата е изпреварена единствено от Лисабон с едва 0.2 пункта (86.9).

София вече години наред е средище за технологии и иновации, но фактът че е един от единствените седем града в класацията, който ползва изкуствен интелект, за да следи и оптимизира загубата на водни ресурси е впечатляващо. За постигането на подобни успехи в днешно време се изисква огромна координация, плануване и отговорност, особено когато говорим за управлението на водата на 1.4 милиона души.

София е на второ място в Европа, след Лисабон, и изпреварва огромна част от световните 51 града, изследвани от The Economist.
София е на второ място в Европа, след Лисабон, и изпреварва огромна част от световните 51 града, изследвани от The Economist.

„Софийска вода“, която е концесионер на поддръжката и експлоатацията на ВиК системата е пример за успешно партньорство между публичния и частния сектор. Съвместно участие имат Столична община и френската компания „Веолия“.

Веолия е дружество със 169-годишна история и успехи в управлението на водни ресурси, отпадъци и енергийни услуги. Това е поредното доказателство, че бъдещето на успешните градове стъпва върху успешното публично-частно партньорство, с ясно разписани правила и контрол от страна на публичните власти, съчетано с иновациите и управленския капацитет на бизнеса.

Сподели
Кристиан Анадолиев
Кристиан Анадолиев

Кристиан Анадолиев е юрист по образование, завършва международно право в Сорбоната, Франция. Работи в сферата на международните отношения и публичните политики. Изучава задълбочено правото и публичните политики на Европейския съюз, както и взаимоотношенията между право и икономика. Автор е в платформата “Консерваторъ”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *