Полезни сайтове, алтернативи на Гугъл

Време за четене: 2 минути

Алтернативи на големите търсачки няма само в библиотеките. Снимка: Giammarco, Unsplash

Търсачката Google е толкова могъща, че „скрива“ от нас своите конкуренти. Ние просто не знаем за съществуването на повечето от тях. В същото време в света все още има огромен брой отлични търсачки, които са специализирани за книги, наука, друга интелигентна информация.

Търсачки

На първо място, това е търсачката duckduckgo.com. Има същата функционалност като тази на Гугъл, но без следенето. Не мога да я препоръчам достатъчно като основна алтернатива.

ecosia.org – пак търсачка, малко по-неефективна, но хората зад нея засаждат дървета за определен брой търсения. Търсене с кауза, с други думи.

startpage.com – още една търсачка, с удобен интерфейс и приемливи резултати.

Специализирани търсачки

refseek.com – търсене на академични ресурси, основно англоезични. Повече от един милиард източници: енциклопедии, монографии, списания.

worldcat.org – търсене на съдържанието сред 20 хиляди онлайн световни библиотеки, основно англоезични. Тук можете да потърсите къде се намира най-близката рядка книга, от която се нуждаете.

link.springer.com – дава достъп до повече от 10 милиона научни документа: книги, статии, протоколи от изследвания, основно англоезични.

bioline.org.br – библиотека с научни списания в областта на биологичните науки, издавани в развиващите се страни. Естествено, тук най-много данни има на испански и португалски, но ако ги говорите, ще имате неща, които в англо- и рускоезичния интернет няма.

repec.org – доброволци от 102 държави са събрали почти 4 милиона публикации в областта на икономиката и свързаните с нея науки, основно англоезични.

libgen.is – децентрализирана търсачка за книги и научни/академични ресурси, на английски и руски език.

science.gov – американска държавна търсачка, черпеща данни от над 2200 научни сайта. Индексирани са повече от 200 милиона статии.

Онлайн библиотеки

pdfdrive.com е най-големият уебсайт за безплатно изтегляне на книги в PDF формат. Заявява над 225 милиона имена. Отделно, ако като мен не обичате да четете на .pdf, има добри онлайн конвъртъри на този файл в .epub, като например Convertio. За четене на телефона пък ползвам приложението MoonReader+, която е безплатна и изключително удобна програма за четене. www.base-search.net е една от най-мощните търсачки на текстове за академични изследвания. Повече от 100 милиона научни документа, 70% от тях са безплатни.

Читанка.инфо – къде ще сме без най-голямата онлайн библиотека на български език?

Z library – една от най-големите англоезични онлайн библиотеки в интернет, англоезична.

Project Gutenberg – стотици хиляди дигитализирани стари книги от цял свят, категоризирани по държави, жанрове. Изключително богат източник, англоезичен.

Русская виртуальная библиотека – една от най-богатите библиотеки онлайн, пълна с рускоезична литература.

RUlit.met – нови книги в онлайн библиотека. Има заглавия на български, руски, украински и др. езици.


Естествено, тези търсачки и сайтове целят да решат няколко съвременни проблема – да ви дадат повече информация ако искате да четете и да се образовате или да създавате свой научен текст.

Тези алтернативи на Гугъл също така ви помагат да се борите и с все по-увеличаващото се онлайн следене. Ако искате да минимизирате данните, които мегакорпорациите събират за вас, възползвайте се и от следните съвети:

Сменете телефона си с такъв, който дава максимално малко информация за вас. За избора на такъв телефон можете да прочетете тук.

Сменете браузъра си на десктоп устройството с такъв, който дава максимално малко информация. Препоръчвам Brave Browser – на практика същата функционалност като Google Chrome и почти същите плъгини.

Малко по-високо ниво на защита предлага Tor Browser – максимално ефективната защита, ако просто искате да ви оставят на мира. Има по-малък избор на плъгини.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *