Влияят ли противозачатъчните хапчета на женските предпочитания?

Време за четене: 5 минути

Здравословната романтична връзка е нещо, което пряко влияе на начина, по който се чувстваме и ползите от нея са пределно ясни, включващи по-добро здраве и по-добра репродуктивна способност. В опитите си да създадат такава полезна връзка хората се ръководят от механизми, които са еволюирали, за да им помогнат да идентифицират най-подходящия човек в тяхната социална среда, пише за Psychology Today д-р Гурит Е. Бирнбаум (Gurit E. Birnbaum, Ph.D).

Например те проявяват предпочитание към конкретен мирис на тялото, който сигнализира за съвместимост с имунната система на потенциалните партньори[i]. Когато намерят такъв желан партньор, хората обикновено се стремят да поддържат връзката, като прилагат стратегии, които я предпазват от съблазънта на алтернативни партньори (напр. проявяват по-малко внимание към алтернативите и обезценяват тяхната привлекателност)[ii].

Обикновено използваните контрацептивни хапчета обаче могат да променят естествените предпочитания на партньорите. Тези хапчета въвеждат хормони, които потискат овулацията и водят до временна загуба на плодовитост, подобно на това, което се случва по време на бременност. Следователно възприемането на мъжете от хетеросексуалните жени може да изпълнява различна функция от тази, която се появява около овулацията: Те могат да се стремят към партньор, който им помага в грижите за децата, а не към генетично съвместим партньор[iii]. Следователно жените могат да се върнат към противоположни предпочитания към партньорите, като се фиксират върху търсенето на по-малко генетично съвместими мъже, чиято телесна миризма наподобява тази на очевидно подкрепящите ги генетични роднини[iv].

Доколкото употребата на противозачатъчни хапчета променя предпочитанията към партньора, жените, които са приемали хормонални контрацептиви, докато са се запознавали с партньора си, и по-късно са преустановили употребата им (както правят много от тях, когато искат да заченат), могат да се почувстват разочаровани от първоначалния си избор на партньор. Всъщност употребата на хормонални контрацептиви може не само да повлияе на първоначалния избор на партньор, но и да има непредвидени последици за удовлетвореността на жените от връзката, ако впоследствие употребата на контрацептивни таблетки се промени. Предишни проучвания са предоставили доказателства за тази хипотеза, като са посочили, че жените, които са използвали хормонални контрацептиви, когато са срещнали партньора си за първи път, и след това са престанали да ги приемат, изпитват по-ниски нива на сексуална удовлетвореност[v] и удовлетвореност от връзката и е по-вероятно да се разведат[vi].

В изследването[vii], публикувано наскоро в Evolutionary Psychological Science, аз и моите колеги се опитахме да проучим дали неблагоприятните последици за връзката от спирането на употребата на контрацептивни таблетки при жени, които са използвали таблетки в началото на връзката, се разпростират върху повишената вероятност за привличане на алтернативни партньори. В две проучвания изследвахме дали жените, които са използвали хормонални контрацептиви по време на създаването на връзката и по-късно са преустановили употребата им, биха били особено склонни да намират привлекателни алтернативни партньори за сексуално привлекателни по време на фертилната фаза на менструалния цикъл в сравнение с жените, които или не са използвали хапчета при създаването на връзката, или са го правили, но не са спрели употребата на хапчетата.

В Проучване 1 проучихме дали хетеросексуалните жени, които са използвали хапчета, докато са се запознавали с настоящия си партньор, но са преустановили употребата им, е особено вероятно да изпитват сексуално желание към привлекателни алтернативни партньори. За тази цел романтично обвързаните участнички гледаха видеоклипове на двама мъже, които се представиха като потенциални партньори в сайтове за запознанства. Единият от тези мъже беше конвенционално сексуално привлекателен и се описваше като „лошо момче“, използвайки черти, които се свързват с мъжественост, но с ниска степен на надеждност (напр. търсене на усещания, лесно отегчаване, авантюризъм). Другият мъж беше със среден външен вид и се описваше като „обикновено момче“. След като изгледаха всеки видеоклип, участниците описаха в повествователна форма въображаема среща с мъжа от видеоклипа. Тези описания бяха кодирани за писмено изразяване на сексуално желание за всеки мъж.

Констатациите разкриват, че жените, които в момента са във фаза на висока плодовитост и са използвали хапчета, докато са се запознавали с настоящия си партньор, но са преустановили употребата им, са по-склонни да изпитват сексуално желание към привлекателното „лошо момче“, отколкото към средностатистическия „обикновен човек“, Въпреки това „лошото момче“ и „обикновеният човек“ се различават не само по физическа привлекателност, но и по надеждност. Следователно не е ясно дали жените са предпочитали „лошото момче“ заради неговата привлекателност или заради неговата несигурност.

За да се справим с това ограничение, в Изследване 2 не включихме никаква информация за характеристиките на мъжете, освен външния им вид, така че жените бяха изложени на мъже, които се различаваха един от друг главно по физическата си привлекателност. По-конкретно, романтично обвързаните участнички изпълниха компютърна задача за визуално подсказване, която оценяваше доколко ефикасно оттеглят вниманието си от снимки на привлекателни и средностатистически мъже, за да категоризират обект, появил се на различно място на екрана. Тази задача включваше по-малко съзнателни, рационално основани предпочитания в сравнение с мерките, използвани в предишни проучвания. Следователно имаше по-малка вероятност тя да предизвика характеристики на търсенето (или други мотивационни отклонения) при записването на реакциите на участниците към алтернативни партньори.

Проучване 2 възпроизведе резултатите от Проучване 1, като показа, че жените, които в момента са във фаза на висока плодовитост и са използвали хапчета, докато са се запознавали с настоящия си партньор, но са преустановили употребата им, са особено склонни да наблюдават привлекателни алтернативни партньори. Заедно тези проучвания показаха, че жените, които са спрели употребата на хапчета и в момента са във фаза на висока плодовитост, са особено уязвими към усещането за желание за привлекателни алтернативни партньори, което предполага, че разочарованието, което следва прекратяването на употребата на хапчета, намалява мотивацията на жените да прилагат стратегии, които защитават връзката им от привлекателни алтернативни партньори.

Тези заключения обаче трябва да се разглеждат с повишено внимание. От една страна, валидността на методите за броене, използвани в това изследване за оценка на фертилния прозорец, е скромна. Освен това, въпреки че оценявахме тенденциите за приближаване към възможни партньори, участниците в нашето изследване всъщност не се сблъскваха с тези мъже. Следователно не е ясно дали те биха действали според изразените си желания и действително биха флиртували с алтернативни партньори. И накрая, въпреки че колективно показват последователен модел на резултатите, нашите проучвания са индивидуално недостатъчно ефективни поради малкия размер на извадката.


Бележки

[i] Bertram, S. M., Loranger, M. J., Thomson, I. R., Harrison, S. J., Ferguson, G. L., Reifer, M. L.,…Gowaty, P. A. (2016). Linking mating preferences to sexually selected traits and offspring viability: good versus complementary genes hypotheses. Animal Behavior, 119, 75-86.

[ii] Lydon, J., & Karremans, J. C. (2015). Relationship regulation in the face of eye candy: A motivated cognition framework for understanding responses to attractive alternatives. Current Opinion in Psychology, 1, 76-80.

[iii] Wedekind, C., & Füri, S. (1997). Body odor preferences in men and women: do they aim for specific MHC combinations or simply heterozygosity? Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences, 264(1387), 1471–1479.

[iv] Roberts, S. C., Gosling, L. M., Carter, V., & Petrie, M. (2008). MHC-correlated odor preferences in humans and the use of oral contraceptives. Proceedings of the Royal Society B-Biological Sciences, 275, 2715-2722.

[v] Russell, V. M., McNulty, J. K., Baker, L. R., & Meltzer, A. L. (2014). The association between discontinuing hormonal contraceptives and wives’ marital satisfaction depends on husbands’ facial attractiveness. Proceedings of the National Academy of Sciences, USA, 111, 17081–17086.

[vi] Birnbaum, S., Birnbaum, G. E., & Ein-Dor, T. (2017). Can contraceptive pill affect future offspring’s health? The implications of using hormonal birth control for human evolution. Evolutionary Psychological Science, 3(2), 89-96. Research Gate

[vii] Birnbaum, G. E., Zholtack, K., Mizrahi, M., & Ein-Dor, T. (in press). The bitter pill: Cessation of oral contraceptives enhances the appeal of alternative mates. Evolutionary Psychological Science. Research Gate

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *