Армения показва слабостта на ОДКС

Време за четене: < 1 минута

Снимка на лидерите на ОДКС на годишната им среща в Бишкек, ноември 2019 г. Източник: odkb-csto.org


Често мъдруваме дали би сработил чл. 5 на НАТО и колко тромаво би било при евентуален военен конфликт.

Заети от това мъдруване пропускаме да наблюдаваме и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС, Организация Договора о коллективной безопасности или ОДКБ на руски), в която членуват Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Нашата любима съседка Сърбия е асоцииран член от 2013 г.

Та, Армения се обърна към своите съюзници за помощ, предвид действията на Азербайджан. Мощният отговор на ОДКС – ще изпратят делегация, начело с генсека да правят оценка на ситуацията. На този етап – толкоз.

Карта, показваща страните-членки на ОДКС, наблюдателите и страните-членове на НАТО към септември 2022 г.. Натиснете за пълен размер.
Карта, показваща страните-членки на ОДКС, наблюдателите и страните-членове на НАТО към септември 2022 г.. Натиснете за пълен размер.
Когато Казахстан поиска помощ (заради протести и безредици) вечерта на 5 януари, след няколко часа по нощите вече беше обявено изпращането на военни части.

Буквално на следващия ден вече войските на всички съюзни държави навлизаха в Казахстан. На 13 януари беше обявен успешният край на миротворческата операция.

Интересен факт – Токев след това изостри реториката си спрямо Москва, дори се обяви против квази-държавни структури като ДНР и ЛНР (самообявилите се за независими от Украйна про-руски републики).

Армения сега заплашва да напусне ОДКС, ако не получи реална помощ. Днес пък се появи информация отново за престрелки между киргизстански и таджикистанския граничари.

Та, докато някои потриват ръце и чакат разпада на НАТО, нещата вървят в тази посока за другия съюз.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Сергей Петров-Араджиони
Сергей Петров-Араджиони

Сергей Петров-Араджиони е български политолог с украински произход. Председател на Младежка асоциация по политически науки (2017-2019), гост-лектор на различни конференции, в това число и международни.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *