Кралица Елизабет II си отиде. Какво следва?

Време за четене: 3 минути

Снимка: Mathew Browne, Unsplash

Кралица Елизабет II управлява Обединеното кралство в продължение на 70 години, което я прави вторият най-дълго управлявал владетел в историята. С десетилетия служба зад гърба си е трудно да си представим монархията без нея начело. Но „Фирмата“ – както наричат кралската институция във Великобритания – има план за времето, когато кралицата си отиде, както и определена линия на наследяване за това кой ще заеме трона след нея.

През септември 2021 г. „Политико“ съобщи пълни подробности за операция „Лондонски мост“ – кодовото име на плана на британското правителство за момента, в който кралицата почине. (Операция „Лондонски мост“ се задейства, ако кралицата почине в Лондон, а операция „Съюз“ – ако тя почине в Шотландия). От смъртта на кралицата до нейното погребение ще има 10 дни активност.

Непосредствено след това:

Министър-председателят Лиз Тръс, която току-що бе приета от кралицата по-рано тази седмица, и нейният кабинет ще посрещнат ковчега на кралицата на гара Сейнт Панкрас. Принц Чарлз, който е първи в линията на престола и в този момент е крал, ще обиколи Обединеното кралство в деня преди погребението на кралицата.

Непосредствено след смъртта на кралицата (този ден се нарича „денят D“) министър-председателят ще бъде информиран от личния секретар на кралицата. Редица най-високопоставени министри и длъжностни лица също ще бъдат информирани преди широката общественост да бъде уведомена чрез „официално уведомление“ от Двореца.

Церемониално знамената в Уайтхол ще бъдат спуснати до половин мачта. Уебсайтът на кралското семейство ще се промени на черна страница с изявлението, в което се съобщава за кончината на кралицата. 

Кралското семейство ще обяви плановете за нейното погребение, което, според Politico, се очаква да се състои 10 дни след смъртта ѝ.

Принц Чарлз, който сега е крал, ще произнесе слово в Обединеното кралство същата вечер в 18:00 ч. местно време. Същата вечер в катедралата „Сейнт Пол“ ще бъде отслужена панихида.

Първият ден след това:

Чарлз ще бъде провъзгласен за нов владетел. Работата на парламента в Обединеното кралство ще бъде преустановена за 10 дни.

Вторият ден след това:

Министър-председателят ще посрещне ковчега на кралицата. Ако кралицата почине в Балморал, ще бъде въведена „операция Съюз“, според Politico, което означава, че тялото ѝ ще пътува до Лондон с кралски влак, ако това е възможно. Ако това не е възможно, вместо това ще се проведе операция „Овърстуди“ и ковчегът ѝ ще пътува със самолет.

На третия и четвъртия ден след това:

Крал Чарлз ще започне обиколката си в Обединеното кралство.

На четвъртия ден ще се проведе репетиция за процесията на ковчега на кралицата от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Петият ден след това:

Ще се състои процесията на ковчега на кралицата от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец, която ще завърши с литургия в Уестминстърската зала.

Шестият ден до деня на погребението:

Ковчегът на кралицата ще остане в Уестминстърския дворец в продължение на три дни, където обществеността ще може да го посети и да изрази почитта си.

На шестия ден ще се проведе репетицията на държавната погребална процесия.

За погребението ще пристигнат и други държавни глави и високопоставени гости от чужбина. Денят на погребението, според Politico, ще бъде „Ден на национален траур“ – нещо, за което премиерът и кралицата са се договорили предварително. Денят ще бъде третиран като празничен, но ако се пада на вече съществуващ празничен ден или уикенд, няма да се дава допълнителен почивен ден. На работодателите няма да бъде наредено да дават на служителите си почивен ден.

В деня на погребението:

Погребението ще се състои в Уестминстърското абатство, а по обяд в цяла Великобритания е планирано двуминутно мълчание. Погребението ще се състои в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, а кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка.

Кралица Елизабет II със съпруга си принц Филип през 1954 г.
Кралица Елизабет II със съпруга си принц Филип през 1954 г.

На колко години е кралицата и колко дълго е управлявала?

Кралицата е родена на 21 април 1926 г. и е на 96 години. Тя се възкачва на престола през февруари 1952 г. и управлява в продължение на 70 години, което я прави най-дълго управлявалият монарх в британската история. (Тя надминава рекорда, който преди това е принадлежал на кралица Виктория.) Тя е и вторият най-дълго управлявал монарх в световната история, като в момента отстъпва на френския крал Луи XIV, управлявал повече от 72 години, преди да умре през 1715 г.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *