Китайският TikTok стана най-популярният сайт в света през 2022 г.

Време за четене: 5 минути

Приложението TikTok е сред най-сериозните културни оръжия на Китай.Снимка: Solen Feyissa, Unsplash

Google напълно доминира на пазара на търсачките, като всяка година обработва невероятен брой от около два трилиона търсения. Не е изненадващо, че през последните 15 години той е най-посещаваният уебсайт на планетата.

Ето нещо, което всъщност може да ви изненада: TikTok току-що изпревари Google като най-популярния уебсайт в света.

Но как?

Как това приложение за кратки видеоклипове стана толкова популярно, защо е толкова пристрастяващо и откога всяко дете на Земята изведнъж има акаунт в него?

Това е историята на това как TikTok се превърна от нищо в платформата, която само за пет години ще измести Google от позицията на най-посещавания уебсайт в света.

Хронология на растежа на TikTok

Годината е 2016 и TikTok току-що е пуснат от китайския стартъп ByteDance. Никой не знае, че само след няколко години той ще изпревари Google като най-популярния уебсайт в света.

2016

Китайският стартъп ByteDance пуска платформата Douyin (抖音) в Пекин, Китай.

2017

ByteDance представя Douyin извън Китай и в останалата част на света под името TikTok. ByteDance купува конкурента си китайска компания Musical.ly с тайна оферта, но според доклад на Wall Street Journal сделката е била на стойност 800 млн. долара – 1 млрд. долара.

2018

Musical.ly и TikTok се сливат, като всички акаунти в Musical.ly се прехвърлят в TikTok. Той официално има повече изтегляния от американските сайтове Facebook, Instagram, Snapchat и YouTube.

2019

TikTok достига един милиард изтегляния в App Store и Google Play. Приложението бързо набира популярност в Индия, като в крайна сметка се превръща в най-изтегляното приложение в другата милиардна държава Индия (на платформата Android).

2020

TikTok надхвърля 2 милиарда изтегляния. Той заема седмо място сред десетте най-посещавани уебсайта, като се нарежда след 6. Amazon, 5. Netflix, 4. Apple, 3. Microsoft, 2. Facebook и най-използваната търсачка и най-посещаваният уебсайт в света от 2010 г. насам – 1. Google, по данни на Statista.

2021

Според компанията за ИТ сигурност Cloudfare, TikTok надминава Google като най-популярен сайт. На 17 февруари 2021 г. китайското приложение заема първото място за един ден. През март приложението получи още няколко дни начело, а също и през май, но едва след 10 август 2021 г. TikTok зае лидерската позиция в повечето дни. Имаше няколко дни, в които Google беше №1, но октомври и ноември бяха предимно дни на TikTok.

Мястото на tiktok.com сред най-популярните сайтове според Statista.com.
Мястото на tiktok.com сред най-популярните сайтове през 2021 г. според Statista.com.

Както се вижда от предишната времева линия, TikTok заема седмо място сред десетте най-популярни уебсайта за 2020 г. Ето какво според новите данни на Cloudfare е било класирането в края на 2021 г.

 1. TikTok.com
 2. Google.com
 3. Facebook.com
 4. Microsoft.com
 5. Apple.com
 6. Amazon.com
 7. Netflix.com
 8. YouTube.com
 9. Twitter.com
 10. WhatsApp.com

TikTok не само успя да надмине Google и всяка друга платформа за социални медии на планетата, но дори започва да става по-използвана от огромната гама услуги на Google, като Gmail и Google Maps.

TikTok не просто завладява света, но и децата. Едва ли познавам деца, които да нямат приложението, а вие? Е, според данните за потребителите от приложението Jiminy Parental Awareness App (приложение, което следи телефоните на децата) 70% от момичетата и 47% от момчетата на възраст 10-11 години са в платформата, а това, честно казано, ми звучи плашещо. TikTok открадва живота на децата, точно по този начин.

Защо TikTok е толкова популярен?

Проучване, публикувано в Search Engine Journal ни дава отговор. Защото приложението е честно. Хората вярват, че могат да бъдат такива, каквито са в действителност в TikTok, което може да е фактор за нарастващата популярност на социалната мрежа.

Поръчано от TikTok, проучването е проведето от Nielsen и анализира данни от над 8000 респонденти, на които са зададени въпроси относно възприемането на съдържанието на сайта.

Целта на проучването е да се разбере какво хората ценят в него. Резултатите предлагат представа за това защо той се е превърнал в културен феномен. Нека се вгледаме в данните и се опитаме да разберем защо един милиард души използват китайското приложение всеки месец.

Проучването установява:

 • 64% от потребителите казват, че могат да бъдат истинската си същност там.
 • 56% от потребителите казват, че могат да публикуват видеоклипове, които не биха публикували другаде.
 • 53% от потребителите казват, че се доверяват на другите да им покажат истинската си същност.

Запитани как възприемат съдържанието там, респондентите го определят като автентично, истинско, нефилтрирано и определящо тенденциите.

Нещо повече, тези настроения се отнасят и за рекламите в TikTok. Рекламите се възприемат като истински, уникални и забавни. Сравнете с рекламите по телевизията и в другите социални мрежи, които са по-скоро дразнител и се въприемат като такива.

TikTok е различен

Потребителите имат чувството, че могат да влязат в TikTok и да видят съдържание, което не могат да получат никъде другаде.

Въпреки че могат да видят едно и също съдържание, споделено в Instagram, Facebook и Twitter, TikTok се отличава като място, където можете да откриете нещо ново.

Проучването установява:

 • 79% от потребителите смятат, че съдържанието в TikTok е уникално или различно.
 • 68% от потребителите на TikTok намират рекламното съдържание за различно от всяка друга конкурентна платформа.
 • 60% от потребителите в международен план (без САЩ) казват, че следват марки в TikTok.
 • 52% от потребителите казват, че търсят продукти или пазаруват в платформата.
 • 85% от потребителите откриват ново съдържание, което им харесва, чрез платформата TikTok.

Защо TikTok е толкова пристрастяващ?

Според Backlinko средният потребител прекарва 52 минути на ден в платформата. Това се дължи на алгоритмичната персонализация на TikTok, базирана на изкуствен интелект. Нека разберем какво всъщност означава това.

За да бъдем прости, приложението използва система за препоръки. Препоръките буквално са жизнената сила на сайта за социални мрежи. Не е необходимо да търсите това, което искате да гледате, благодарение на невероятната препоръчваща машина на приложението.

Ето как от компанията обясняват своята система за препоръки на съдържание:

„Системата препоръчва съдържание, като класира видеоклиповете въз основа на комбинация от фактори – като се започне от интересите, които изразявате като нов потребител, и се коригира за неща, които посочвате, че не ви интересуват.“

Защо TikTok е толкова успешен?

Няма съмнение, че TikTok доминира на пазара на социалните медии. Съдържанието вече дори не се намира само в самото приложение – то се намира навсякъде, където отидете. Съдържанието на сайта се разпространява и извън платформата, като видеоклиповете се споделят в различни други социални мрежи, но брандирането от TikTok на съдържанието остава.

От всички социални медийни платформи най-често използвам Facebook, но дори и там постоянно виждам хора, които препращат видеоклипове от TikTok. Как, за Бога, това приложение е успяло да постигне такъв голям успех? Очевидно има много причини, но ето една, която според мен може да бъде най-големият фактор за това.

TikTok успя, защото Vine успя. Не сте чували за Vine? Тази американска социална мрежа така и не стана популярна в България, но в САЩ бе голям хит преди години. В случай че не знаете какво е Vine, това беше платформа за социални мрежи за кратко съдържание (по-точно до шест секунди видео). Звучи много като TikTok, нали? Успехът на Vine доказа, че моделът работи, което ByteDance използва в своя полза.

В Китай от години водят политика на интернет национализъм – блокират американските интернет гиганти и създават техни местни варианти. Facebook е силно ограничен, а на негово място има WeChat. През третото тримесечие на 2019 г. около 78% от населението на Китай използва сайта. Към момента WeChat има 1,17 млрд. активни потребители месечно, което го прави петата най-популярна/използвана социална медийна платформа в света. WeChat е наричан „китайският Facebook“ поради сходните функции, които има с Facebook. Съществуват и Sina Weibo – „китайският Twitter“; Youku/Tudou – „китайският YouTube“ и така нататък, все със стотици милиони потребители.

Местният еквивалент на Vine обаче е с много по-добър алгоритъм за предлагане на съдържание. И така той започна да покорява умовете на хората и особено децата по цял свят. Естествено, това не остана без съпротива.

TikTok и геополитиката

През 2020 г. първият политик от Западния свят, обърнал внимание, бе американският президент Доналд Тръмп. Той предупреждаваше за повишаващото се китайско влияние и поиска да забрани действията на компанията в САЩ или да получи достъп до кода ѝ. Бе наложена забрана за изтегляне на приложението, докато компанията не сключи сделка с Oracle Corp, която да отговори на опасенията за сигурността на данните на потребителите. Защото TikTok събира чудовищно много данни за ползвателите на приложението и те отиват директно към Пекин.

Е, Доналд Тръмп загуби изборите и начело на САЩ дойде Джо Байдън. В Китай Си Дзинпин бе преизбран за трети мандат миналата седмица и си осигури на практика пълна и неограничена власт, без абсолютно никаква опозиция.

Впрочем, в Китай приложението показва на младите как добри хора изхвърлят боклук, спортуват карате или помагат на възрастни хора как да пресичат улицата. В целия останал свят алгоритъмът показва възможно най-смешните, но и безполезни неща, инфантилизирайки до безкрайност младото поколение.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *