Държавни пари за драг шоута, вместо култура?

Време за четене: 3 минути

„Драг шоута“ – мъже, обличащи се като жени, заслужават държавно финансиране, според Министерство на културата. Снимка: Bret Kavanaugh, Unsplash


„Национален Фонд Култура“ е институция, която по закон използва данъците ни, за да „утвърждава българската култура и духовност“. Всички ние плащаме за това. Как са решили да изпълняват мисията си? Като финансират с цели 77 046,66 лв. това: опит за нормализация на „драг шоута“, която неизбежно води до залялата Запада мода на детски събития с такива мъже/ „драг изпълнители“.

"Драг шоута" - мъже, обличащи се като жени, заслужават държавно финансиране, според Министерство на културата.
Нарича се „Drag queen story hour“ – прочетете точно какви огромни размери придоби на Запад.

Към края на мандата на Промяната, при министър на културата Атанас „Просто Наско“ Атанасов изненадващо и много бързо се раздадоха едни 30 млн. лв. „за култура„.

После имаше още едно светкавично раздаване при министъра-протестър Минеков. Сега разбираме, че благодарение на тези (съмнително бързи) раздавания на пари от фонда организациите за ЛГБТ идеология у нас са получили рекордни суми – при някои повече, отколкото за цялото си дотогавашно съществуване.

Публикувам данни директно от министерство на културата: „Сингъл Степ“ е ЛГБТ фондация, която притежава пространството „The Steps“ За 2022 „Сингъл Степ ЕООД“ е получило общо 93 248 лв. от Национален фонд „Култура“. – 77046.66 лв по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Тук влиза „The Steps“, където се провеждат драг шоутата, с 16 201.38 лв. по „Социално ангажирани изкуства“ („Куиър герои“ е международен мултижанров проект, в който илюстрации на известни исторически ЛГБТ личности се реализират като стрийт арт намеси и реклами в градска среда.

Ето конкретни примери за какво са дадени и не са дадени пари от Национален фонд за култура:

1. Сингъл Степ – 93 248.04 лв. – вече нашумялото шоу с мъже в рокли.

2. Рут Колева – 139 046.00 лв. – талантливата млада певица, която се снимаше ходеща по мемориала на загиналите в Перущица.

3. Сдружение Таляна – 79,981.77 лв. – Програма: „Разработена е стратегия за достигане до и включване на изолирани, маргинализирани и уязвими групи (в случая към ЛГБТИ общността).“


Междувременно ето за сравнение няколко проекта, на които пише, че е отказано финансиране:

1. Фондация „За Родопите“

НФК: 0 лева

2. СДРУЖЕНИЕ ЗА ИЗКУСТВО И НАУКА 21:

поредица от 12 епизода, разказва за културната, литературната и технологичната история на България в модерен подкаст формат. Епизодите стъпват на сериозна изследователска работа.

НФК: 0 лева

3. Фондация „Авицена“, Принос към историята на Средните Родопи:

Водени от родолюбие и преклонение пред род и родна стряха се наехме да издадем за първи път в пълен обем труда на отец Константин Канев „Миналото на село Момчиловци“, Смолянско. Принос към историята на Средните Родопи. Финансовата помощ от Национален Фонд Култура ще бъде разходвана за издаване на пълния обем на монографията.

НФК: 0 лева

4. БАЗА Х ЕООД; Турне на спектакъла Чамкория:

Проектът е насочен към реализиране на турне на моноспектакъла Чамкория, в 6 града в България и 7 в Европа. Целта е една постановка с висока художествена стойност да бъде предствена пред публика в по-малките населени места в страната и пред българите в чужбина. Това ще улесни достъпа до култура на тези части от българските граждани, които са ограничени откъм качествени културни събития.

НФК: 0 лв.

5. „ЕПОДА – Българската древност в съвременни градски условия Сирни Заговезни:

Три поредни години в Пловдив с напълно частна инициатива , осъвременения празник в градски условия се радва на изключителен интерес от деца, родители и гости на града. Съвместно със Смиляна Захариева организираме вечерно звънко кукерско шествие в което начинание сме си поставили 4 цели – Общообразователна, популяризиране, икономическа и благотворителна. Фолклорът е развиващ се спомен от традиции пренесени към поколенията ни. Непрекъснатото обезлюдяване на селата ще изгубим много традиции.

НФК: 0 лв.


Ако си направите труда да разгледате пълния списък, ще видите, че десетки смислени и полезни проекти са отхвърлени, за да отидат стотици хиляди левове за подобни неща. После ме питат защо сме се били занимавали с „тази маргинална тема“ и защо правим конференции за нея.

Сподели
Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек е роден в София, следва история в Ковънтри, Англия и европеистика в Лювен, Белгия. Прави стажове в институциите на ЕС в Брюксел, а след 6 години в чужбина се завръща в София, където започва кариера в корпоративната сфера. Политически и международен анализатор в редица медии, публичен говорител и кандидат-евродепутат през 2019 г. Учредител на Евроатлантическия център за сигурност, официален представител на групата на ЕКР за България и председател на Младежкия консервативен клуб.

One comment

  1. ЛГБТ хората също плащат данъци, а ти си скрит гей, Шкварек.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *